Farkasházi Réka: Egyre nehezebb elviselni a járványhelyzetet, de nem adjuk fel - Interjú

A népszerű énekes-színésznő gyerekzenekarával ismét a jelöltek között van az idei Fonogram-díjátadón. A koronavírus-válság szakmai oldala mellett arról is mesélt nekünk, hogy édesanyaként hogyan vészeli át ezt a példátlan időszakot.

Dal az elfogadásról

Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar tavaly decemberben készítette el az Elfogadás dalát, amely először a “Jónak lenni jó” gálán volt hallható. A zenekar által készített szerzemény nagy siker lett, s emellett az idei Fonogram-díj egyik jelöltjei lettek az év hazai gyermek albuma vagy hangfelvétele kategóriában. Az énekes-színésznőt ennek kapcsán arról kérdeztük, hogyan született meg a fontos üzenetet megfogalmazó gyerekdal.

"Az Együtt az Autistákért Alapítvány megkeresett tavaly bennünket, hogy szeretnék, ha mi írnánk meg az Elfogadás dalát, ami a kampányuknak lenne tulajdonképpen a himnusza. Mi eleget tettünk ennek a nemes felkérésnek, majd ez a szerzemény lett a kiemelt dala a Jónak lenni jó gálának és műsorfolyamnak is. Már sokadik alkalommal jelölnek bennünket gyerekzenei műfajban a Fonogramon, két alkalommal pedig díjra is váltotottuk a jelölést, a jelenlegi helyzetben pedig különösen jól esett, hogy a szakmai ismét a várományosok közé sorolt bennünket. Idén nagyon erős a mezőny, hiszen Rúzsa Magdi és Wolf Kati is kiadott egy-egy gyereklemezt. Viszonylag irreális lenne, hogy ebben a helyzetben, harmadjára mégis mi kapjuk a djíat, de persze nem lehetetlen, mi egyelőre a gesztusnak is nagyon örülünk" - kezdi Réka, aki szerint fontos, hogy a gyerekközönség is találkozzon az elfogadás témájával, hiszen minél korábban kommunikáljuk feléjük, hogy az emberek nem egyformák, annál nyitottabbak lesznek majd felnőttként.

"Megtisztelőnek találtam, hogy pont bennünket kértek fel a dal megírására, ugyanakkor nem lepődtem meg, mert ezek szerint az alapítványban is olyan szakemberek dolgoznak, akik pontosan tudják, hogy a gyerekközönség, mennyire fontos közönség. Mindig azt hangoztatom, hogy bennük van a jövő. Az ő ízlésüket és gondolataikat mi formáljuk, ezért egy nagyon szép és felelősségteljes feladat a gyermekeknek alkotni bármilyen művészeti ágban" - emelki ki a zenekar énekesnője, aki nem tagadja, hogy mióta betört a koronavírus-járvány sokkal nehezebb az életük zenekarként és családként is.

"Normális esetben mind a családomból, mind a munkámból töltődöm. Kis túlzással azt szoktam mondani, hogy a színházba és a koncertekre pihenni megyek. Sem előadóművászként, sem anyaként nem könnyű ez a mostani helyzet. Benne vagyok néhány anyukás, internetes fórumban, ahol érzékelem, hogy milyen extra kihívásokkal birkóznak a szülők. Ha az anyagiakban nincs nagyobb probléma, akkor sem felhőtlen minden, hiszen a több otthon eltöltött idő még több feladatot ró az édesanyákra, én magam is érzem, hogy egyre több energiát kíván tőlem, hogy tartalmasan töltsük el a napokat a gyerekekkel. Főleg azért nehéz, mert különböző életkorúak, és más szükségleteik vannak. De az biztos, hogy nagyon jó érzés, hogy több időt tudunk együtt tölteni, mint korábban" - fogalmaz Réka, aki reménykedik abban, hogy a nyár után ismét színpadra állhat majd a zenekarával.

"Bízunk abban, hogy idén, az év végén meg tudjuk tartani a nagy, születésnapi koncertünket, ahogyan eddig mindig, leszámítva a tavalyi évet. Szeretnénk addigra eljutni a duettsorozatunk végére, amelynek első vendége Mező Misi volt. Ezzel párhuzamosan úgynevezett hangulat albumokat készítünk, amelyeket mindig egy tematika köré szövünk. Első alkalommal altatós dalokat fűztünk össze. Az anyukák visszajelezték, hogy a lejátszási lista végére álomba is szenderül tőle a gyermkekük. Nagyon irigylem őket, mert az én kislányomra sajnos egyelőre nem gyakorolt ilyen hatást" - meséli nevetve riporterünknek az énekesnő, akinek harmadik gyermeke, Tamara az idén lesz hároméves.

A Fonogram-nap, a magyar zenei élet ünnepe 2021. április 24-én kerül megrendezésre, ahol kiderül, hogy vajon harmadik alkalommal is díjra válthatja-e jelölését a Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar.

Tavaly volt 10 éve, hogy feltűnt az X-Faktor színpadán, idén pedig szintén kerek évfordulót ünnepel, 30 esztendős lesz. Koronavírus-válságról, új dalokról, testvéréről és családjáról beszélgettünk a népszerű énekes-színésszel.

Leadfotó: Farkasházi Réka

Oldalak