Falusi Mariann és a balatoni koncertek: "63 éves a nyaralónk, mint én" - interjú

A Balatoni Kultúrhang Egyesület nyár végéig koncerteket, kiállításokat és színházi előadásokat hoz Tihanyba. Falusi Mariann és Sárik Péter triója különleges zenei élményt jelentett a Rege kávéház teraszán. A Padödö alapítótagjával koncert után beszélgettünk.

Fantasztikus élőben a duótok Sárik Péterrel. Mit ad a játékotokhoz a Tihanyi félsziget hangulata?

Ez a hely csodálatos, aki kitalálta, hogy itt legyenek koncertek, az egy zseni volt. Nagyon jó tér, szabadtéri helyszín, de mégis figyelnek az emberek, így lehet kamara jelleggel játszani, ugyanakkor hatalmas a Balaton feletti távolság, tényleg nagyon speciális koncert helyszín.

Milyen gyerekkori élmények fűznek a Balatonhoz?

Hát én pólyában feküdtem, amikor először itt jártam. 63 éves a házunk, mint én. A nagymamám lakott a Balatonon és én az egész gyermekkoromat a Balcsin töltöttem. Amikor vége lett az iskolának, a tanévnek, én már itt voltam. Csak szeptember 1.-je előtt fél órával mentünk vissza és löktek be az iskolába. Most is, amikor csak lehet, akkor lejövök. Anyukámat is lepateroltam ide egy hónapra. Annak ellenére, hogy tolószékes és nehezen mozog, jön ő is és én is hozzá, amikor csak lehet.

Ezt megelőzően egy 11 állomásos erdélyi turnéról érkeztél haza. Milyen volt újra turnézni?

Erdély fantasztikus, minden évben megyünk egyszer vagy kétszer, amikor tudunk új anyagot hozni. Tizenvalahány éve járunk már vissza Erdélybe. Emlékszem, nekem az egyik legnagyobb élményem az volt, amikor megérkeztünk Sepsiszentgyörgybe, nyolc év kihagyást követően. Kijött a pincérfiú és bár jó ideje nem jártunk arra, meglátott és azt kérdezte: szia Mariann, hozhatom a pacallevest? Egészen másféle, normális életet képviselnek. Nagyon élvezem azt, hogy nincs ez a túlhajtottság, nincs hisztéria, nem ugyanolyanok az emberek. Nagy fejlődésen mentek keresztül a helyszínek. Nagyon jó oda kimenni, az ottani közönség pedig fogékony erre a fajta zenére. A dzsessz kívánságműsorunkkal turnézunk, mert Sárik Peti feldolgozott egy csomó magyar slágert és azokat tudják velünk énekelni.

Milyen érzés volt a karantén után újra elindulni?

Nagyon érdekes érzés volt. Amikor újra elkezdtünk zenélni, állandóan elfogódottak voltunk Petivel. Amikor pedig visszaértünk Erdélyből, már aznap este volt egy nagyszerű koncert Horgas Eszterrel és az ő zenészeivel a Városmajorban. Ott Eszteren láttam ugyanezt és mondtam neki, hogy abszolút átérzem. Én akkor már több, mint 11 napja színpadon álltam, de ő akkor állt először a pandémia után, és kereste a szavakat.

A legnagyobb élményem ezzel kapcsolatban az volt, hogy Pécsett, a Zsolnay negyedben volt a nyitást követően az első koncertem. Én nagyon tisztelem és becsülöm a háttér munkásokat a zeneiparban. A roadokat, a technikusokat, akiknek nagyon nehéz volt a pandémia alatt, sokan nem is tértek vissza a pályára, pedig nélkülük egyszerűen nincs koncert. Azon a koncerten az egyik munkatársunk sírva borult a nyakamba mert az utolsó koncertje is velem volt és már nem is reménykedett benne hogy lesz majd első is. Ez nagyon megrendítő élmény volt.

Mit tapasztaltok, a közönség részéről, az elmúlt két éves időszak miben változtatta meg az emberek szívét, lelkét?

Mindenki érzékenyebb lett, ugyanakkor még mindig félnek az emberek. Színházban is játszom, ahol mielőtt elkezdődött a darabok bepótlása, jött az igazgató és mondta, hogy ne haragudjunk, hogyha kevesebben lesznek, nem rajtunk múlik. Mi is érezzük, hogy nagyon biztatni kell a közönséget, hogy jöjjön, jöjjön, jöjjön! Ha máshogy nem, akkor maszkban.

Azért érzitek, hogy ennyi idő után ez valamiféle gyógyír is az emberek számára?

Persze, mindenki fel van dobva, mindenki sokkal jobban őrjöng és örül a zenének. Hihetetlen élmény volt az első este, amikor nyitva voltak a teraszok, az amikor a Deák tér fullos volt emberekkel és ott lökdösték egymást. Már akkor látható volt, hogy mennyire ki van mindenki éhezve a találkozásra, az együttlétre a valódi, és végre nem virtuális kapcsolatokra.

Hol hallhat benneteket a nyáron a közönség?

Iszonyatosan sokat dolgozunk, hála Istennek. Sárik Péterrel járom az országot, valamint Bíró Eszterrel és a Padödővel is lesznek koncertjeink. Önállóan is lesznek koncertjeim, a színházban pedig Jávor Fegyáékkal dolgozom. Fellépek július végén a Veszprémfeszten, majd augusztus 31. az éves, nagy Padödö koncert időpontja, a Vajdahunyadvárban. Utána pedig marhára hajtunk arra, hogy az immár harmadszorra elhalasztott koncertet, Presser Pici bácsival meg tudjuk végre tartani, a Kongresszusi központban, ott részt vesz majd a Sárik Péter trió, az én zenekarom és a Padödö is, Kulka Jani lesz a vendég. Először az én koncertem jön és Presser lesz a vendég, az azt követő két napon pedig az ő koncertje következik, ahol én leszek a vendég. Ennek már két éve, májusban meg kellett volna lenni, aztán halasztottuk, de 2022 március 11.-én mindenkit szeretettel várunk, a Kongresszusi Központban!

Oldalak