Sztárok

Elhunyt Kertész Ákos

A Makra és a Sikátor szerzője 90 esztendős volt.

Legismertebb regényéből egymilliónál is több példány kelt el világszerte

Kilencvenéves korában elhunyt Kertész Ákos Kossuth-díjas magyar író - értesült a Magyar Hang kanadai forrásból. Kertész Ákos 1932. július 18-án látta meg a napvilágot Budapesten. Polgári származása miatt nem vették fel az egyetemre, ezért tizenkét évig karosszérialakatosként kereste a kenyerét. Később ösztöndíjjal végezte el az ELTE magyar-népművelés szakát, majd mintegy harminc éven át a Mafilm dramaturgjaként, forgatókönyv- és dialógusírójaként tevékenykedett. Bereményi Gézával és András Ferenccel közösen írták a Veri az ördög a feleségét című magyar filmklasszikus forgatókönyvét.

Kertész kisregényei, elbeszélései a hatvanas évektől fogva jelentek meg: első regénye, a Sikátor jelentős sikert aratott, majd jött az 1971-ben megjelent Makra, ami talán az író legismertebb műve. Rengeteg idegen nyelvre fordították le, világszerte több mint egymillió példány kelt el belőle, és ma is egyetemi előadások, szemináriumok kötelező olvasmánya.

Kertész a kilencvenes és a kilencvenes években is tovább írt és alkotott. 1972-ben és 1974-ben is József Attila-díjat kapott, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét pedig 1992-ben vehette át. Később a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét is megkapta, 2008-ban pedig Kossuth-díjjal ismerték el munkásságát.

Leadfotó: Facebook

Oldalak

Sztárok
Fashion&Beauty
Az idei táskatrendek gyönyörűek, időtállók, és szinte minden szettedhez illeni fognak! Ha nagy táskakeresésben vagy, akkor most segítünk kiválasztani a legmenőbbeket a hatalmas kínálatból.
Lifestyle
A Bak ma a kívánt irányba terelheti az anyagi helyzetét. Napi horoszkóp!
Sztárok