A szemébe mindenki beleszeretett: Dajka Margit gyönyörű nő volt fiatalon - Fotók

113 évvel ezelőtt született a leghíresebb magyar tragikomika.

A közönség és a férfiak is rajongtak érte

Már kilencéves korában is a színpadon szerepelt, tehetsége pedig odáig vitte, hogy Kossuth-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész vált belőle. Dajka Margit a 30-as és a 40-es évek ünnepelt színésznője lett, aki olyan nagy színpadokon lépett fel teltház előtt, mint a Nemzeti Színház, a Belvárosi és a Magyar Színház, de játszott a Kamara, Andrássy úti, Erzsébetvárosi és Vidám színpadon is. 1968-as nyugdíjba vonulásáig a Thália tagja volt. A hetvenes években a Madách Színházban szerepelt, és sokat filmezett. Közel 50 mozifilmben és 30 tévéjátékban volt látható.

Szakmai sikerei szépen sorakoztak, de magánéletében nem mindig választott jól, csak a negyedik házassága lett olyan, amilyenre vágyott. Férje olyannyira szerette, hogy mikor a művésznő 1986. május 24-én elhunyt, másnap ráébredt, képtelen tovább elviselni a felesége hiányát, így fegyverét maga ellen fordította. Meghagyta, hogy ne temessék nejével egy sírba, ugyanis nem tartotta magát arra méltónak, hogy egy sírhelyben feküdjön szerelmével.

A nagyváradi születésű Dajka Margit tehetsége már igen korán megmutatkozott. 17 évesen lett a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja, később játszott Hódmezővásárhelyen, Miskolcon és Szegeden is, 1929-ben szerződött a Vígszínházhoz. Ugyanebben az évben férjhez ment Kovács Károly színművészhez.
Kattints a további képekért!

Ha te vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Már majdnem 9 éve nincs közöttünk a Táncdalfesztivál egykori nyertese.

Leadfotó: Fortepan / Szalay Zoltán

Oldalak