Charles Puffy - Amerika legnagyobb komédiása, akiről nem sejtették, hogy magyar

Huszár Károly ismertebb nevén Huszár Pufi, külföldön Charles Puffy vagy Karl Puffy néven vált híres színésszé, de forgatókönyvíróként és kupléénekesként is sikereket ért el. A századforduló egyik leghíresebb amerikai komédiásáról azonban szinte senki nem tudta, hogy valójában magyar.

Puffy, a világ leghíresebb burleszk-színésze

Hochstein Károly néven született, majd Huszárra magyarosította, végül pedig Puffy-ként lett világhírű komikus színész a magyar származású, amerikai nevettető. Harmincéves korában ő lett az első magyar moziszkeccs főszereplője, ezután karrierje is beindult. Magyarországi szereplései után külföldön, a többi között Amerikában is szerencsét próbált, és sikerei egymást követték. A pályája egyenletesen emelkedett, de mindvégig a túlsúlyos, kicsit esetlen, de mégis mindig vidám karakterszínész bőrében maradt. Túlélte azt a válságos időszakot is, amit a színészek közül csak kevesen: némafilmesből sikerült a hangos filmek színészei között is helytállnia. A munkái miatt folyamatosan utazott, de mindig visszahúzta a szíve Magyarországra, a Dunakanyar ékeként magasodó, Swadló-villában töltötte a szabadnapjait.

Mikor Európában megkezdődött a zsidóüldözés, származása lévén megpróbált elmenekülni Magyarországról. Bár feleségével mindent megtettek annak érdekében, hogy biztonságban elérjék az Egyesült Állmaokat, végül a Vörös Hadsereg katonái letartóztatták Vlagyivosztokban, majd onnan a Gulágra deportálták. Pufi kevéssel a táborba kerülése után a rossz bánásmód, valamint a megfelelő mennyiségű és minőségű étel és ital hiánya mellett hamar lebetegedett. Az egészségügyi problémáival azonban a munkatáborban nem foglalkoztak, így az ellátatlanságába halt bele, 1941 júliusában a kazahsztáni Karagandiban.

Huszár Pufit a film hőskorának egyik első magyar világsztárjaként ismeri a nemzetközi filmtörténet, de a horror első filmjének kiemelkedő színészeként is számon tartják, azonban legnevezetesebbek burleszkfilmjei. Kifinomult, önzetlen, kedves társasági embernek ismerték. Hazai filmjeinek többsége azonban sajnálatos módon megsemmisült.

Ritkán látott fotók Charles Puffy-ról

Kattints a további képekért!

A magyar származású színésznő, Duna Steffi kirostálódott a kollektív emlékezetből, pedig a harmincas években valósággal beragyogta Hollywoodot. Még az Álomgyár egyik legnagyobb színészőjével, a négyszeres Oscar-díjas Katherine Hepburnnel is "tengelyt akasztott" - természetesen egy férfi miatt.

Leadfotó: Wikipedia

Oldalak