Sztárok

Rajongtak az amerikai nők a magyar származású színészért: ő volt Hollywood imádott szívtiprója, mégsem emlékszik rá senki

Számos magyar vált ismertté a múlt században a tengerentúlon, akiknek rengeteget köszönhet az amerikai filmipar – gondoljunk csak Lugosi Bélára, Gábor Zsazsára vagy Hajmássy Ilonára. Ebbe a körbe tartozik Charles Korvin is, aki hasonlóan fényes karriert futott be Hollywoodban, emléke azonban mostanra a feledés homályába veszett.

Nagy karriert futott be

Kárpáthy Korvin Géza 1907. november 21-én látta meg a napvilágot egy nemesi család gyermekeként az akkoriban Magyarországhoz tartozó felvidéki városban, Pöstyénben. Tanulmányait jobbára hazánkban végezte, majd sok pályatársához hasonlóan Rákosi Szidi méltán híres színiiskolájában tanulta a mesterséget, később pedig beiratkozott a párizsi Sorbonne-ra. Az iskola befejezése után dokumentumfilmek rendezőjeként, valamint operatőrként kereste a kenyerét, végül 1940-ben fordulóponthoz ért az élete: nem sokkal Franciaország náci-német lerohanása előtt az Egyesült Államokba utazott, ahol befejezhette tanulmányait a virginiai Abingdon Színház iskolájánál dráma szakon – az igazi siker pedig nem sokáig váratott magára. Részletek a galériában!

Kárpáthy Korvin Géza nagy reményekkel érkezett az Egyesült Államokba, ugyanis az volt az álma, hogy elismert színész lesz. Szerencsére nem kellett sokat várnia az áttörésre, hiszen hamar felfigyeltek a tehetségére, 1943-ban pedig már Geza Korvin néven debütált a Broadwayen.
Kattints a további képekért!

Shirley Temple volt minden idők talán leghíresebb gyerekszínésze, aki a filmes karrierje utána a diplomácia világában is kiemelkedő sikereket ért el. Azonban voltak, akik képtelen voltak elviselni a népszerűségét, ezért rosszindulatú pletykákat kezdtek terjeszteni róla…

Leadfotó: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

Oldalak

Sztárok
Fashion&Beauty
Minden évszaknak megvannak a maga elengedhetetlen ruhadarabjai, ha pedig a leghidegebb hónapokról van szó, valószínűleg mindannyiunknak a télikabátok jutnak először az eszünkbe.
Fashion&Beauty
Gyakran elfelejtjük, hogy a héj nem csupán a gyümölcs védelmét szolgálja, hanem ugyanúgy felhasználhatjuk, akár a gyümölcshúst. De pontosan mire is?