Ők Bujtor István gyerekei: Balázs édesapja kiköpött mása

Fotókon Bujtor István gyerekei, Balázs és Anna. Nem követték édesapjukat a színészi pályán, de a mai napig őrzik és ápolják az emlékét.

A legnagyobbak egyike volt

Bujtor István még mindig nem lenne nyolcvanéves, idén már a 79.-et ünnepelhette volna a sokszínű legenda, aki amellett, hogy elismert színész volt, rendezőként, producerként, forgatókönyvíróként és színházigazgatóként is tevékenykedett.

Frenreisz István néven született Budapesten 1942-ben. Anyai ágon a neves vendéglátó Gundel famíliából származott, apja orvos volt, féltestvére a színészkirály Latinovits Zoltán, testvére a rockzenész Frenreisz Károly. Érettségi után nem vették fel az orvosi egyetemre, egy évig segédmunkás, majd pincér volt. Közgazdász-külkereskedő akart lenni, ezért elvégezte a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemet, a szakmában azonban egyetlen napig sem dolgozott.

Másodéves egyetemistaként megkapta a szívtipró sofőr szerepét Máriássy Félix Karambol című filmjében, majd színházi karrierje a győri Kisfaludy Színházban kezdődött, de játszott a József Attila Színházban, a Pécsi Nemzeti Színházban, a Vígszínházban, és a székesfehérvári Vörösmarty Színházban is játszott és rendezett. 2007 decemberében megválasztották a veszprémi Petőfi Színház igazgatójának. Színpadi alakításai mellett jelentős filmszerepeiből ismeri a nagyközönség, főként mint Ötvös Csöpi.

Bujtor István új műfajt honosított meg a magyar filmkészítésben az 1981-es Pogány Madonna című akcióvígjátékkal. Hiánypótló alkotásnak szánta, mivel véleménye szerint a magyarok nem tudnak igazán jó krimit csinálni. Ezért fogta magát, és írt egyet. De nem ez volt az egyetlen löket a mára kultikussá vált film elkészítéséhez: a műfaj egyik klasszikus színésze, személyesen Bud Spencer javasolta Bujtornak, hogy fogjon bele a spagettiwesternek mintájára a gulyáswestern megalkotásába.

A Pogány Madonnát további filmek követték, végül összesen hét alkotásban jelent meg az Ötvös-Kardos páros. Igazi közönségfilmek voltak ezek itthon és a határon túl is, hiszen bemutatták őket Nyugat-Európa csaknem valamennyi televíziójában is. Ötvös Csöpi a 2008-as A szerencse fia című filmben tűnt fel utoljára.

Bujtor István 2009 júliusában lett váratlanul rosszul, ami után sokáig kómában tartották. 2009. szeptember 25-én, 67 éves korában hunyt el tüdőembólia, keringési és légzési problémák következtében.

Még nincs vége, lapozz!

Oldalak