A nap, amikor meghalt a zene – Buddy Holly tragédiáját Madonna is megénekelte

62 éve ezen a napon zuhant le az a repülőgép, ami a legendás zenészt szállította. Az American Pie című dal erről az eseményről emlékezik meg.

62 éve történt

1959. február 3-a úgy vonult be az egyetemes zenetörténelembe, mint a nap, amikor meghalt a zene. Amerika egyetlen pillanat alatt vesztette el három fiatal kedvencét, köztük a mindössze 22 éves Buddy Holly-t. Az énekes-dalszerzőt a rock and roll úttörőjének tartják: alig két éves pályafutása alatt számos emlékezetes dalt írt és adott elő, munkásságával olyan későbbi sztárokat inspirált, mint Elvis Presley, Bob Dylan, a The Beatles, a The Rolling Stones, Bruce Springsteen, Elton John, Elvis Costello, vagy Magyarországon például Szörényi Levente.

A rock and roll első királya

Holly, akinek zenéje a rhythm and blues-ból, a gospelból és a déli country-ból táplálkozott muzsikuscsaládba született, első zenei szárnypróbálgatásai helyszíne pedig texasi szülővárosa, Lubbock volt. Szépen lassan lépdelt felfelé a siker lépcsőfokain, pedig tipikusan antisztár kinézettel rendelkezett: kapafogak, vastagkeretes szemüveg, ráadásul nemigen tudott a színpadon mozogni. Különlegessége és tehetsége révén végül mégis szerződést kapott, turnézni kezdett, nem volt olyan hónap, hogy ne szerepelt volna a slágerlistákon – halála napján sem volt ez másként. 1959-ben a The Winter Dance Tour Party nevű amerikai turnén vett részt több híres zenésztársával. Buddy Holly utolsó fellépése az iowai Clear Lake-ben volt 1959. február 2-án.

Részletek a galériában!

A koncert után Buddy Holly gépet bérelt, hogy elkerülje a fárasztó, hosszú buszozást a fűtetlen turnébuszban a következő helyszínre.
Kattints a további képekért!

A gitáros-énekes őszintén mesélt kinti élményeiről, melyek között bőven akadt komédia és tragédia is.

Fotó és leadfotó: Profimedia - RedDot

Oldalak

Szólj hozzá Te is!