Sztárok

Emlékszel rá? Ő volt a Tüskevár felejthetetlen Matula bácsija: Bánhidi László egy véletlennek köszönhette, hogy színész lett

Bánhidi László sosem tervezte, hogy színészi pályára lép, végül mégis ezen a területen alkotott maradandót. A vele készült filmek, színdarabok és az általa megformált karakterek megunhatatlanok és felejthetetlen.

Karakterszerepei örökérvényűek

Bánhidi vagy Bánhidy László 1906. március 11-én látta meg a napvilágot Szatmárnémetiben: az első világháború idején nehéz körülmények között teltek a mindennapjai, szülei ugyanis csak egy apró kertet tudtak bérelni egy sásos tó partján. Itt ismerkedett meg gyermekként a horgászat szeretetével, amit később, a Jelinek strand végében lévő sűrű indás vízen is szívesen űzött. Édesanyjától elcsent selyem cérnából sodorta a zsinórt, a kaszából vágott horogkészítést egy patkószegverőtől tanulta, de nagy halat egész életében egyszer sem fogott. „Életem legszebb emlékei a vizek partjához és a vízen élő emberekhez, történeteikhez kötődnek” – idézte az MTVA Bánhidi korábbi szavait, aki noha sosem készült színészi pályára, végül mégis beírta magát a magyar filmtörténelembe. Részletek a galériában!

Bánhidi László eredetileg teológiát tanult, a színészet pedig egyáltalán nem érdekelte – egy történet szerint valójában csak egy ismerősét kísérte el a Színművészeti Akadémia felvételijére, ahol azt hitték róla, hogy ő a jelentkező. Behívták, elmondattak vele egy verset, majd úgy döntöttek, hogy felveszik.
Kattints a további képekért!

Piros Ildikó a Szabó Magda regényéből készült Abigél című tévésorozat egyik közkedvelt karakterét, Zsuzsanna nővért formálta meg. Bár a film megjelenése óta évtizedek teltek el, a színésznő ma is pontosan olyan gyönyörű, mint amilyen egykoron volt.

Leadfotó: Fortepan/ Szalay Zoltán

Oldalak

Sztárok
Egészség
Ez a szervünk az, ami felelős testünk méregtelenítéséért, így egészségünk érdekében jobban tesszük, ha nem mérgezzük szándékosan!
Utazás
A rétegfelhőzet zsugorodik, a látási viszonyok javulnak, és bár komolyabb mennyiségű csapadék nem várható, melegünk bizony ma sem lesz.
Sztárok
Ismert tény, hogy Sir Elton John nagyon közeli barátságot ápolt Diana walesi hercegnével, sőt a temetésén is fellépett. Azt azonban csak kevesen tudják, hogyan indult kettejük kapcsolata.