Elhunyt a legendás magyar együttes frontembere

„Egyedül többet tudott, mint Mick Jagger és Jim Morrison együttvéve” – írta róla búcsúztatójában Hobo.

Elhunyt Baksa-Soós János

Hosszas betegséget követően, öt nappal hetvenharmadik születésnapja után meghalt Baksa-Soós János, választott nevén Január Herceg Tova ICY képzőművész, performer, a Kex együttes egykori énekese – adta hírül a Magyar Narancs a művész családjának közleményét.

Baksa-Soós János 1948. szeptember 20-án született Budapesten, zenei általános iskolai tanulmányai után, 1962-ben Kelet-Berlinbe került és az Aldershof könyvtárban és rajzfilmstúdióban dolgozott. 1966-ban tért vissza Budapestre, első együttesét, a Wastapsot 1968-ban alapította, egy évvel később pedig a Kex énekese lett.

Baksa-Soós 1971-ben, a hatósági zaklatások miatt hagyta el az országot. Nyugat-Németroszágba ment, ahol Essenben grafikát tanult, majd a düsseldorfi Kunstakademie-n folytatott festészeti és szobrászati tanulmányokat; olyan mesterei voltak, mint Joseph Beuys vagy Gerhard Richter.

1978-ban Berlinben telepedett le, és ettől kezdve sokkal inkább képzőművész volt, mint zenész, a nagyvilág is így ismerte meg őt. Bár idehaza is több kiállítása volt, barátait leszámítva Magyarországon szinte mindenki a Kex énekeseként emlékezett rá.

A zenészről Hobo is megemlékezett közösségi oldalán.

1968-ban Ő indított el a pályámon, a Kexben énekeltem először zenekarral. Első daluk szövegét is én írtam, „Csillagok, ne ragyogjatok” volt a címe. A Hobo Blues Band első lemezét az „Elszállt egy hajó a szélben” átdolgozásával szerettem volna kezdeni és az abban elhangzó „Mondd meg, ki vagyok? Mondd, meg mi vagyok én?” refrénre válaszolt volna a „Ki vagyok én?”, amit a szintén a napokban elhunyt Póka Egoinnal írtunk. Ám a Kex dalt disszidens művész alkotásának nyilvánították és nem engedélyezték a felvételt.

Ennek ellenére az a szomorú dicsőség jutott nekem, hogy több embernek játszottam Baksa Jancsi dalait, mint ő maga. Az „Elszállt egy hajó…” mellett az „A család” és a „Zöld sárga” is állandóan része volt és része ma is műsoraimnak. A nemsokára megjelenő lemezemen a „Csillagok” is helyett kapott.

Miután megismerhettem a Rolling Stones és a Doors munkásságát, nem szégyelltem kijelenteni, hogy Baksa egyedül többet tudott, mint Mick Jagger és Jim Morrison együttvéve és ezt ma is így gondolom.

Hosszú évek óta betegesekedett. Néhány éve meglátogattuk Attila fiával, Cseh Tomi fiával hármasban a németországi Uhingenben. Beszélni már nem tudott, de a szeme fénylett. Búcsúzáskor a fülébe dörmögtem az „Elszállt egy hajó” néhány sorát és ő megszorította a kezemet. Akkor így búcsúztam tőle, ma meg tehetetlen vagyok.

Isten Veled Barátom, nem feledlek.

Nyugodjon békében!

Fotó és leadfotó: Fortepan / Kende János

Oldalak