Híres kollégája jelentett besúgóként Ruttkai Éváról, élesen kritizálta a viselkedését

Durva jelzőkkel illette Ruttkai Évát, a kor egyik legkeresettebb és legkedveltebb színésznőjét.

Jelentés Ruttkai Éváról

Megdöbbentő titkos jelentések kerültek elő a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas Ruttkai Éváról – számolt be róla korábban a Blikk. A Gervai András Fedőneve „szocializmus” című könyvében is idézett dokumentumot 60 évvel később az Állambiztonsági Szervezetek Történeti Levéltára hozta nyilvánosságra. A „Jenei” fedőnevű besúgó 1961 nyarán jelentett a népszerű, sokak által tisztelt és szeretett, ikonikus színművészről, és egyáltalán nem kímélte az ünnepelt színésznőt.

„Jenei” Ruttkai „súlyosan megromlott” házasságáról ír, illetve szélsőséges véleményt formál magatartásáról, személyiségéről, anyagiasnak és pénzéhesnek írja le őt. „Egyre többet keseregtek, utazni vágytak, és amikor például együtt bejártuk a nyugat-berlini Kurfürstendammot, Éva sírva fakadt az ernyőüzlet előtt, amelyben különleges nyugati esernyőket árultak” – áll a jelentésben, amely Ruttkairól és akkori férjéről, a szintén kiváló színész Gábor Miklósról szól. „Állandóan anyagi gondokkal küzdenek, és mindenfelé panaszolják, hogy mennyire nincsenek megfizetve.” Jenei úgy véli, a színésznő a Kossuth-díjnak sem örült igazán. Kifejtette neki, az ilyen őt már nem lelkesíti fel. Audrey Hepburnt irigyli, mert ő nem 35 ezer forintot kap egy díjért.

A besúgó szót ejt arról is, hogy a fiatal generációra rossz hatással volt az Egy magyar nábob, az Egri Csillagok és az Alfa Rómeó és Júlia, valamint a Szinbád sztárja. „Jenei” továbbá megállapítja, hogy Ruttkai és Gábor Miklós mostanában „a magasröptű gondolatok szférájában élő nagy művész” szerepét játssza. A tartótiszt úgy értékeli, hogy Ruttkai Éva férje hatására destruktív magatartást tanúsít. Nagy baj, hogy ezzel a magatartásukkal sok fiatal tehetséges művészt maguk köré vonnak és rohasztanak – áll a jelentésben. Ez azért is meglepő, mert Ruttkai jóban volt a kollégáival, a fiatalok pedig felnéztek rá és szerették.

Na, de ki volt a rejtélyes Jenei? A válaszért lapozz a következő oldalra!

Fotó: Fortepan / Kotnyek Antal

Oldalak