A táncos boy, akiből a Nemzet Színésze lett - Agárdy Gábor 14 éve hunyt el

Számtalan színpadi és filmes szerep, egy zaklatott múlt és egy boldog élet egyetlen szerelmével, Rácz Boriskával, akitől csak a halál választotta el.

Színész, táncos, festőművész

Agárdy Gábor karrierje a 40-es években kezdődött, színpadi színészként, de az utókor leginkább a régi magyar filmek kapcsán emlegeti a nevét. A 83 éves korában elhunyt színész értékes karriert futott be és rengeteg emlékezetes alaktással öregbítette a hazai filmipar hírnevét. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészről csak kevesen tudják, hogy amikor nem játszott, akkor képzőművészettel foglalkozott: ikon- és portréfestőként is számon tartották. Ezen felül imádott táncolni és énekelni, első szerepeit e tudásának köszönhette.

Első felesége Tóth Ila színésznő volt, akitől egy lánya született, Agárdy Ilona, akiből szintén színésznő lett. A színész később újranősült, mert egy váratlan szerelem teljesen felforgatta az életét, Rácz Borival, a Magyar Állami Operaház ünnepelt balerinájával 1956-ban kötöttek házasságot. Bár gyermekük sosem született, életük végéig nagy szerelemben éltek, egészen 2005 szeptemberéig, amikor Agárdy állapota rohamos romlásnak indult.

Lapozz, a cikk folytatódik!

Fotó: Port.hu

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!