A múlt század nagy ikonjai - Elvis Presley

Elvis Presley nők millióinak szívét ejtette rabul régen is és most is. Bár a mai generációknak be kell érniük a hang- és videofelvételeivel, Elvis hihetetlen tehetsége, egyedülálló hangja, filmslágerei, koncertjei és a zenei feldolgozások örök életűvé tették a könnyűzene királyát.

 


Miből lesz a cserebogár

Elvis Aaron Presley 1935. január 8-án látta meg a napvilágot Mississippiben. Születésekor ikertestvére, Jessie Garon halva született. A család nehéz anyagi körülmények között élt, de Elvis tizennégy éves korában megkapta az első gitárját. Bár gitártanára nem volt, profin megtanult játszani, zenei tudását a rádiófelvételekre és a zenei lemezekre alapozta. Hallás után tanulta meg a különböző zenei stílusok jellegzetességeit úgy használni, hogy mind a mai napig ő a világ egyik legjobb könnyűzenei énekese.

 

 
A zenei karrier
Pályafutása 1954-ben kezdődött, amikor a Sun Records felkérte egy zenei egyveleg, a rockabilly népszerűsítésére. A rockabilly a country, a blues és a rhythm keveréke, ami Elvis számára a legmegfelelőbb volt, mivel a rádiókban ezek számítottak a legnépszerűbb zenei stílusoknak, és ő is ezeken nőtt fel. Később Tom Parker ezredes menedzselése alatt kiadta első kislemezét, a Heartbreak Hotelt, ami hatalmasat robbant a könnyűzenei piacon. Zenéje megteremtette a rock and roll stílust, fellépésein tiporták egymást az emberek - legfőképp tinédzser lányok és fiatal nők -, hogy a közelébe férkőzzenek. Természetesen a maradi mamák is azonnal akcióba lendültek, nőegyletek tiltakoztak Elvis ,,erkölcstelen" táncmozgása ellen, olyannyira, hogy az első tévéfelvételeken csak deréktól felfelé mutathatták az énekest.
 
 
A filmes karrier
Mivel Elvis 1958-tól 1960-ig kötelező katonai szolgálatot teljesített, zenei karrierje ezalatt szünetelt. Ez a két év elég volt arra, hogy a zeneipar új – bár kevésbé sikeres – sztárokat termeljen, de arra is, hogy a rajongók várva várt kedvencüket az egekbe emeljék. A zeneipar után a filmipar is lecsapott rá. Mindent el lehetett adni vele. Fantasztikus hangja és sármos megjelenése révén egy nemzedék bálványa lett: az elkövetkezendő nyolc évben rengeteg filmet forgatott, és a filmekben természetesen énekelt is. Hogy csak kettőt említsünk a parádés listáról, a Jailhouse rock és az Are You lonesome tonight című dalai újabb hatalmas sikert hoztak számára.
 
 
Magánélet és leépülés
1967-ben megnősült, a katonaság alatt megismert, nála tíz évvel fiatalabb Priscilla Ann Beaulieu-t vette feleségül, akitől hamarosan megszületett egyetlen gyermeke, Lisa Marie Presley. A házasság azonban nem tartott sokáig, az örökös koncertturnék és filmforgatások, no meg az azt övező kalandok miatt magára hagyott és csalódott Priscilla beadta a válókeresetet.
 
Időközben Elvis imádott édesanyja is meghalt, s e két esemény szörnyű hatással volt a király életére és egészségügyi állapotára. Demerol-függőségben szenvedett, amely egy, a morfinhoz hasonló anyag és többször túladagolta magát. 1977-re állapota annyira kétségbeejtővé vált, hogy az egész világ megdöbbent. A jóképű szívtipróból egy elhízott, folyamatosan beteg, elesett ember lett, aki többek közt nagyon komoly mértékű zöldhályogtól is szenvedett.
 
Élete utolsó koncertjét, amiről felvétel is készült, az év június 26-án adta. A következő koncertjét augusztusra tervezte, de az indulás előtt akkori barátnője, Ginger Alden holtan találta a fürdőszobájában. A háromszoros Grammy-díjas, Grammy-életműdíjas énekes kultusza halála óta is rendíthetetlenül tovább él. Egykori otthona, Graceland az USA leglátogatottabb történelmi emlékműve lett, nálunk 2011-ben teret neveztek el róla és Budapest díszpolgára lett.
 
 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!