Sztárok

Művészetükben a végzetük - 5 tragikus sorsú sanzonénekesnő szívfacsaró története

Ha azt gondoltad, csak Édith Piaf életét határozta meg a melankolikus zenei műfaj, tévedtél.

Dalaikba írva a sorsuk

A 19–20. század fordulóján Franciaországban a sanzon volt a legnépszerűbb daltípus, jellemzően a kabarékban és az utcazenészek repertoárjában tűnt fel. Az énekesek eredetileg zongorakísérettel adták elő. A sanzonok legfőbb jellemzője a komoly mondanivaló és az igényes, költői megfogalmazás. Sok esetben jelenti költők megzenésített verseit, lírai, epikus szöveggel. Nemcsak a franciáknál, hanem Európa-szerte népszerű műfaj volt, leginkább az oroszok és a magyar előadók építették bele a művészetükbe a sanzonokat. A leghíresebb zenészek és énekesek mégis a francia nyelvterületekről kerültek ki. Generációkon átívelő, univerzális mondanivalójuk miatt a mai napig gyakran hallgatják idősek és fiatalok egyaránt ezeket a szerzeményeket.

A színpad volt a mentsváruk

A legérdekesebb azonban, hogy a keser-édes műfaj képviselői a magánéletükben éppolyan szenvedélyes és sok esetben tragikus dolgokon mentek keresztül, mint a dalaik főszereplői. Gyógyíthatatlan betegségek, orvosi műhiba, függőség és megrázó halálesetek egyaránt nehezítették az életüket, talán ezért is tudták olyan hitelesen átélni és átadni a sanzonokat a közönség számára.

A következő összeállításban bemutatjuk azt az öt kiemelkedő művésznőt, akik bár felejthetetlen dalokat adtak az utókor számára, a privát életüket leginkább a fájdalom, nélkülözés és a legkülönbözőbb sorscsapások határozták meg. Ha eddig azt gondoltad, hogy kizárólag Édith Piaf a tragédia nagyasszonya, mutatunk másik négy életutat, ami kisértetiesen hasonlít az övére.

Mireille Mathieu A világhírű francia sanzonénekesnő 74 éves kora ellenére nem a megelégedett nyugdíjasok életét éli. Bár mélyen hívő katolikus, a magánéletében szabados elveket vallott mindig is, ezért sosem házasodott meg és gyermeke sem született. Magánéletét szigorúan távol tartja karrierjétől, privát szférájáról a sajtónak nem nyilatkozik. Senki sem tudja, hogy valaha volt-e szerelmi kapcsolata.
Kattints a további képekért!

A rangos címet egyszerre 12 művész viseli élete végéig. Törőcsik Mari halála után ezek a színművészek csatlakozhatnak a kitüntetett társasághoz.

Leadfotó: Profimedia - RedDot

Oldalak

Sztárok
Lifestyle
Március 18-án indul a TV2 új párkapcsolati reality műsora, a Házasság első látásra. A műsor a párkeresés egy új dimenzióját nyitja meg azoknak a magányos szíveknek, akik a tudományt hívják segítségül...
Fashion&Beauty
A Gucci 2024-es őszi-téli kollekciójában, az olasz divatház kreatív igazgatója, Sabato De Sarno a stílusos áttetsző ruhák mellett egy kristályokba és csillogó flitterekbe öltözött valóságot álmodott...
Lifestyle