Sztárok

Szép csendben 101 éves lett a Jászai Mari-díjas színésznő

Farkas Anny több mint egy évszázadot megélt.

Farkas Anny 101 éves

Farkas Anny (eredeti nevén Frank Anna) Budafokon született, 1920. szeptember 17-én. 16 évesen lépett először színpadra a budafoki Vasasnál. Húszévesen tett színészvizsgát a kamara előtt és 1940-ben Munkácsra szerződött, majd 1941-től vidéki színházakban lépett fel. Játszott Kassán, Szegeden, Nagyváradon, Pécsen, Győrben, Sopronban, Kecskeméten. 1951-től a szolnoki Szigligeti Színház színésznője volt. 1956–tól Kaposváron, 1962-től a Veszprémi Petőfi Színházban játszott. 1969-től 1976-ig, nyugdíjazásáig ismét a kaposvári Csiky Gergely Színház művésznője volt. Szubrettként kezdte pályáját, később karakterszerepeket alakított nagy mesterségbeli tudással. 1959-ben Jászai Mari-díjat kapott.

Farkas Anny olyan színésznő, aki operettszerepeket is játszik. Játszik, mert vérében van az operett, játszik, mert szereti az operettet és főként azért, mert a közönség, aki egyszer látta őt a színpadon, igényli a művészetét” – írta róla a Somogyi Színház nevű lap az 1960-1961-es évadban. „Farkas Anny mindig tudja, mikor mit és mennyit, és főként azt, hogy hogyan kell játszani. Azt hiszem, ez a titka Farkas Anny művészetének” – fogalmazott a szerző.

A nyilvánosságtól évtizedekkel korábban visszavonult Farkas Anny idén a 101. születésnapját ünnepli. Isten éltesse!

A színésznő önéletrajzi könyvében adott választ arra, hogy szerinte mire vezethető vissza az, hogy már egészen fiatalon a női nemért rajongott még akkor is, ha tudta, ez teljesen szembe megy a társadalmi normákkal. Szexuális irányultsága miatt nagy árat fizetett.

Leadfotó: Facebook

Oldalak

Sztárok
Sztárok
Csütörtök este lezajlott az Anya jól van (?) konferencia, amit a Femcafe és a P&A Productions az anyai kiégés prevenciójának és megsegítésének érdekében hozott létre. Az eseményre elfogadta...
Lifestyle
Nincs annál kellemetlenebb, mikor a legnagyobb szükség idején az embernek lövése sincs arról, hogyan kell használnia a vécét.
Fashion&Beauty
Amikor bekukkantunk egy nő szekrényébe, valószínűleg rengeteg farmernadrágot találunk, melyeken mind más és más méret van jelezve, mégis ugyanolyan jól állnak a gardrób tulajdonosának. Vajon miért...