Megfázás vagy arcüreggyulladás? - Így ismerheted fel a tünetek alapján

Az arcüreggyulladás egyáltalán nem játék, ráadásul minden évben egyre többen szenvednek a betegségtől. A helyzetet ráadásul az is nehezíti, hogy amit először csak egy közönséges megfázásnak gondolunk, az sok esetben súlyosabb arcüreggyulladás is lehet, de mégsem fordulunk vele orvoshoz. Hogy te ne ess ebbe a hibába, mutatjuk, hogyan különböztetheted meg a kettőt egymástól.

Az idő a legfontosabb tényező

A közönséges megfázás és az arcüreggyulladás tünetei között az a fő különbség, hogy milyen hosszú ideig tartanak. A megfázás tünetei rendszerint a 3-5. napon a legsúlyosabbak, viszont ezután javulás áll be és a betegség a következő néhány napon belül elmúlik. Arcüreggyulladás esetén viszont váladék termelődik a melléküregekben, így a tünetek nehezebbe enyhülnek és az 5. nap után általában súlyosbodnak, akár hetekig is eltarthatnak.

Ilyen, ha arcüreggyulladásod van

Az arcüregek a fejben lévő üregek, amelyeket normál esetben levegő tölt ki. Ha arcüreggyulladásod van, az üregeket borító nyálkahártya gyulladásba jön. Emiatt az orrmelléküregek és az orr közötti összeköttetés eldugul, a melléküregek váladékkal telnek meg, és ez a folyamat olyan tüneteket okoz, mint például az arcban jelentkező fájdalom, fejfájás vagy orrdugulás. A gyulladást vírusok, baktériumok, gombák, allergia vagy valamilyen autoimmun betegség is okozhatja.

Teszteld magad!

Válaszolj igennel vagy nemmel erre a 8 egyszerű kérdésre, és pillanatok alatt kiderítheted, hogy csak egy közönséges megfázással vagy arcüreggyulladással állsz-e szemben:

Fő tünet:

  • Arcfájdalom, vagy nyomásérzés az arcban?
  • Orrdugulás?
  • Orrváladékozás?

Kísérő tünet:

  • Előre hajláskor jelentkező arcfájdalom?
  • Szagláscsökkenés vagy szaglásvesztés?
  • Fejfájás?
  • Rossz lehelet?
  • Felső fogsorba sugárzó fájdalom?

Ha mindkét tünettípus esetén legalább egy-egy igen választ adtál, akkor nagy valószínűséggel arcüreggyulladásod van.

Így tehetsz ellene! (x)

A Prevalin NASODREN® orrspary egyedülálló módon ciklámen kivonatot tartalmaz, a gyökerénél kezeli az arcüreggyulladást. Csökkenti az orrnyálkahártya és az arcüregek duzzanatát és szabaddá teszi a légzést, valamint újra megindítja a normális folyadék-kiáramlást, így a váladék kiürülhet az arcüregből. A Prevalin NASODREN®-t minden akut és krónikus arcüreggyulladásban szenvedő beteg használhatja.

Fotó: labioguia.com

Oldalak