Ez a férfi 1968-ban megjósolta, mi történik velünk a 2000-es években

Eddig minden, amit előrevetített, beigazolódott.

1968-ból a 2000-es évekbe

Valahol mélyen, legbelül mindannyian a jövőről elmélkedünk, hogy vajon hol tartunk majd 10-20-30 év múlva, mi lesz velünk akkor. Jósolni ugyan nem tudunk, de reménykedünk a legjobbakban. Léteznek ugyanakkor olyan különleges képességekkel megáldott emberek, akik már jó pár évtizeddel ezelőtt előrevetítették mindazt, amin jelenleg keresztülmegyünk. John Brunner sci-fi szerző az asztalánál ülve 1968-ban olyan dolgokról írt, melyek ma, a 2000-es években mind részei a mindennapi életünknek. Ő még egy olyan korban nőtt fel, ahol a "vezeték nélküliség" a rádiót jelentette. Próféciái az idők során bámulatos pontossággal igazolódtak be, a világot sújtó iskolai erőszaktól és terrorfenyegetésektől kezdve Kína szuperhatalommá válásán át egészen az európai országok unióba tömörüléséig, illetve az egyneműek széles körű elfogadásáig. Még az sem maradt ki a vízióiból, hogy napjainkban valamikor majd legalizálják a kannabiszt. Mindezek számára akkor a jövőt, számunkra pedig most a jelent képezik.

A szerzőről

Brunner kilenc évesen nemcsak olvasott a sci-fi műfajban, hanem ő maga írta is azokat. Kezdetben persze sorra elutasították a műveit, az első igazi áttörést 17 éves korában érte el, amikor egy újságban egy teljes oldalon megjelenhetett szerzeménye, a The Watchers címmel, egy évvel később pedig már egy amerikai magazinban is szerepelt. Óriási koponya volt, de feladta az oxfordi ösztöndíját azért, hogy teljes mértékben szenvedélyének, az írásnak hódolhasson, arra koncentrálhasson. Karrierje élete során koszinuszfüggvény-szerű ábrával írható le: számos hullámvölgy jellemezte munkásságát, hol díjakat zsebelt be egyhuzamban, hol elképesztő mélységeket kellett megtapasztalnia. Összességében életműve 80 regényt és novellás gyűjteményt foglal magában.

Zanzibár

Egyik leghíresebb írása a Zanzibár (Stand on Zanzibar) - ez a szóban forgó 1968-as darab, melyben felveti a 2000-es évekre vonatkozó jóslatait. Aki esetleg nem olvasta, annak a lényeg: Brunner könyvében előrevetíti, hogy 2010-re a Föld lakossága eléri a hétmilliárdot (2011-ben történt meg igazából), ezért kénytelen szembenézni a túlnépesedés kockázatával, ennek következményeként pedig a születésszabályozással. Bejött továbbá a látomásai közül az is, hogy a politikai erőviszonyok globális szinten teljesen átalakulnak, a vallás egyre szélesebb körben vált ki erőszakot a különféle csoportokból, illetve, hogy a médiának olyan virtuális platform és kiterjedt közösségi hálózat lesz a kezében, melynek segítségével azonnali visszajelzést kaphat, gyakorlatilag bárhol a világban. Előrevetítette azt is, hogy várható a 2010-es évek végéhez közeledve egy nagyobb járvány, amely "átformálja" a társadalmi és gazdasági viszonyokat globális szinten - ez ugyebár a tavaly tavasszal kitört Coviddal bekövetkezett.

Brunner egyébként nem volt látó. A jövővel kapcsolatos dolgokat mind hosszas tanulmányozásra, forráselemzésekre alapozva írta meg, nem a hasára csapva. Következtetéseit ügyesen vonta le az olvasottak alapján.

Leadfotó: 123rf

Oldalak