"Csatlakozni akarnak a NATO-hoz, csak rajta!" - Vlagyimir Putyin nyíltan megfenyegette az új NATO-tagállamokat

Nem lehet egyszerű az élet ilyen fenyegetettség mellett Svédországban és Finnországban, mely országok nemrégiben nyújtották be csatlakozási kérelmüket a NATO felé.

Oroszország ezt nem hagyja szó nélkül

Az orosz elnök szerdán nyíltan kijelentette, hogy válaszlépésekre számíthat a világ, ha Finnország és Svédország területére katonai csapatokat és infrastruktúrát telepít a NATO. Finnországnak közös határa van Oroszországgal, azonban a két ország egészen mostanáig békésen élt egymás mellett, ennek vethet most véget a NATO csatlakozás.

"Svédországgal és Finnországgal nincsenek olyan problémáink, mint Ukrajnával. Csatlakozni akarnak a NATO-hoz, csak rajta! De meg kell érteniük, hogy korábban nem jelentettek fenyegetést, míg most, ha katonai kontingenst és infrastruktúrát telepítenek oda, akkor nekünk is hasonlóképpen kell válaszolnunk, és ugyanolyan fenyegetést kell teremtenünk azoknak a területeknek, ahonnan fenyegetést jelentene" - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A jelenlegi helyzetben szinte elkerülhetetlen, hogy Helsinki és Stockholm viszonya egy egészen más mederbe terelődjön Moszkvával szemben. "Minden rendben volt köztünk, de most lehet, hogy lesz némi feszültség. Elkerülhetetlen, ha fenyegetés ér minket" - mondta Putyin.

Putyin egy nappal azután nyilatkozott, hogy a NATO-tag Törökország feloldotta vétóját Finnország és Svédország szövetséghez való csatlakozási kérelmével szemben, miután a három ország megállapodott egymás biztonságának védelmében. A lépés azt jelenti, hogy Helsinki és Stockholm folytathatja a NATO-csatlakozási kérelmét, ami az elmúlt évtizedek legnagyobb változását jelenti az európai viszonyokban.

Putyin hozzátette, hogy a Moszkva által "különleges katonai műveletnek" nevezett ukrajnai hadművelet céljai változatlanok, a cél a kelet-ukrajnai Donbasz régió "felszabadítása" és az Oroszország biztonságát garantáló feltételek megteremtése.

Forrás: Reuters Fotó: GettyImages

Oldalak