Lifestyle

Van valami, amit a bezártságnál is rosszabbul éltünk meg a járványhelyzetben

A kimozdulás, a személyes szabadság, a találkozások korlátozottsága – mindez erőteljesen rányomta a bélyegét a lakosság közérzetére, a legrosszabbul azonban a bizonytalanságot, a jövő kiszámíthatatlanságát tűrtük a harmadik hullám idején. Egy friss kutatásból kiderült, mik ma a legerősebb félelmeink, és mely korosztály aggódik a legtöbb dolog miatt.

Bizonytalanság

Egyértelműen negatívan éltük meg, mégsem az volt a legrosszabb a vírushelyzetben, hogy nehezebben mozdulhattunk ki, ritkábban találkozhattunk a családtagokkal vagy barátokkal, illetve általában korlátozva éreztük a személyes szabadságunkat. Egy nemrégiben közzétett közérzetkutatásában a legtöbben, közel kétharmadnyian a bizonytalanságot említették, mint számukra megterhelő körülményt. A válaszok tanúsága szerint a járvány időszakában a többségben egyértelműen felerősödtek az aggodalmak: borúsabbnak látták pénzügyi kilátásaikat, kevésbé érezték magukat biztonságban, többet és többen aggódtak a családjukért (főként a nők és a felsőfokú végzettségűek). A 24-59 évesek harmada nyilatkozott úgy, hogy gyakran nyomasztja a járvány gondolata, azt pedig a háromnegyedük erősítette meg, hogy legalább egy – anyagi, egészségügyi vagy társadalmi – szempontból aggasztják őt a pandémia lehetséges következményei.

Féltjük a hozzátartozóinkat

Az általános bizonytalanságérzetben a legaggasztóbbnak az tűnt, hogy elveszíthetjük egy családtagunkat, illetve egy újabb gazdasági válság következhet be. Hasonlóan sokan aggódtak amiatt is, hogy hirtelen megromlik az egészségi állapotuk, vagy épp komoly anyagi problémákkal szembesülnek, de sokak félelmeiben szerepelt az is, hogy elveszíthetik a munkájukat. Ehhez kapcsolódóan sokan féltik családjukat attól, hogy ha velük történik valami, akkor a hozzátartozókra nagy anyagi terhek szakadnak. Konkrétan a koronavírus kapcsán a megkérdezettek 44-43%-a fejezte ki aggodalmát, hogy a pandémia miatt meg kell változtatnia az életformáját, illetve jelentősen romolhat az életminősége.

Lapozz, a cikk a következő oldalon folytatódik!

Fotók: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Hallottál már a szigma férfiakról? A pasik egy része nevetségesnek tartja őket, míg mások keresik a módját, hogy azzá váljanak, egyes nők pedig odáig vannak értük.
Lifestyle
Gyakran találkozhatunk különféle konyhai praktikákkal a közösségi média platformokon, ezek közül néhány pedig különösen hasznos és életmentő.
Fashion&Beauty
Az évek során rengeteg új és kissé meglepő divattrendnek lehettünk már tanúi, a dupla derekú nadrágok pedig kétségtelenül közéjük tartoznak.