Az USA történelmének legbefolyásosabb first ladyjei - ezekre a nőkre érdemes felnézni

Amerika első hölgyének lenni nem csupán abból áll, hogy csinosan kell integetni az elnök oldalán a nyilvános eseményeken. A pozícióhoz komoly hatalom és befolyás társul, amely egyfajta kiegészítésként szolgál az USA vezetéséhez. Cikkünkben az Egyesült Államok történetének legtekintélyesebb first ladyjeit ismerheted meg közelebbről.

Amerika történetének legtekintélyesebb first ladyjei

Az Egyesült Államok történelme során progresszív és társadalmi mozgalmak különböző tereken harcoltak annak érdekében, hogy a nők elérjék a férfiakéval azonos hatalmi szintet. Lehet, hogy az elnöki székben ritkán fordul meg nő, de ez nem jelenti, hogy a Fehér Ház nyugati szárnya erős hölgy jelenlét nélkül maradt volna az elmúlt évtizedekben.

A nők befolyása a szakemberek szerint is jót tesz a hatalomnak. Az USA elnökei közül csak James Buchanannek nem volt felesége, és látva, hogy mandátuma alatt a déli államok sikeresen polgárháborúba taszították a nemzetet, a CBS News utólag az ország történetében a második legrosszabb elnöknek ítélte meg, kiemelve, ő is jó példa arra, milyen fontos a női jelenlét, a háttérország, amely segíti a vezetőt a hatalom megfelelő és korrekt gyakorlásában.

A first lady politikai szövetséges, bizalmas, erőteljes karakter, aki pozitív irányba mozdíthatja az elnöki örökséget. Amerika első hölgye Washington elhagyása után is nagy hatalommal és befolyással rendelkezik a nemzet szemében. Az alábbiakban bemutatjuk a legnagyobb neveket, karaktereket, akiktől sokat tanulhatunk.

HILLARY CLINTON

Senki más volt first lady nem került közelebb az elnökség hivatalához, mint a 42. számú, Hillary Clinton. Tekintélyét már az is bizonyította, amikor 2001-ben helyet kapott az Egyesült Államok szenátusában, New York képviseletében - írja a Biography.

A CNN jelentése szerint amikor az akkori jelölt Bill Clinton 1992-ben kampányolt a hivatalért, az egyik szlogen, amelyet az elnöki verseny során használt: "vásároljon egyet, kapjon kettőt", jelezve, hogy ha megválasztják, Hillary keze benne lesz a közigazgatás formálásában. Még önmagát és feleségét is összehasonlította egy másik híres demokrata hatalmi párral. "Ha megválasztanak elnöknek, akkor ez soha nem látott partnerség lesz, sokkal nagyobb, mint Franklin Roosevelt és Eleanor volt."

Az irodában azonban Hillary az ellenzék kedvenc célpontjává vált. Ennek ellenére Hillary hangját és jelenlétét Washingtonban és az egész világon nem lehetett figyelmen kívül hagyni. Beszéde az ENSZ 1995-ös Negyedik Világkonferenciáján Pekingben kiemelkedő jelentőségű volt. Nem csak férje elnöksége alatt dolgozott a Fehér Háznak. New York-i szenátorként dolgozott a George W. Bush-kormányzat alatt, az Obama-kormányzás első ciklusa alatt pedig államtitkárként szolgált.

EDITH WILSON

Noha Hillary Clinton esélyei az elnökség hivatalában vereséggel végződtek, lehet, hogy nem ő volt az első nő, aki a főparancsnok tisztségét töltötte be. Valójában körülbelül egy évszázaddal korábban Edith Wilson 17 hónapot töltött férje, Woodrow Wilson tényleges POTUSaként.

Woodrow és Edith házassága mindkét fél számára a második volt. Amikor Edith 1915-ben hozzáment Woodrow Wilsonhoz, már ő volt az elnök. A Wilsoni Fehér Ház attól tartott, hogy Edith jelenléte sérti az újraválasztási esélyeit. Félelmük ellenére Woodrow Wilsont újraválasztották, és Edith gyorsan berendezkedett a Fehér Házban. Átvilágította az elnökhöz intézett felhívásokat és üzeneteket, feldühítve az elnök megbízható tanácsadóját, Edmund House-t és annak sajtótitkárát, Joseph Tumultyt. Amikor az Egyesült Államok belépett az első világháborúba, Edith gondoskodott arról, hogy naprakész maradjon az információkkal, miközben önkénteskedett és adományokat gyűjtött. Miután a háború fegyverszünettel végződött, Edith elkísérte férjét egy európai körútra.

1919 októberében, majdnem egy évvel a háború befejezése után Woodrow Wilsont hatalmas szélütés érte. Edith nem akarta férjét lemondásra kényszeríteni, félt, hogy depresszióba zuhanna. Wilson elnökségének utolsó 17 hónapjában minden olyan dokumentumnak, amelynek szüksége volt az elnök jóváhagyására vagy véleményére, Edith-en keresztül kellett mennie.

MICHELLE OBAMA

Nem meglepő, hogy első afro-amerikai first ladyként Michelle Obamát annyi diszkrimináció érte, mint férjét. Ennek ellenére Obama eleganciája tükrözte Jackie Kennedyét, és politikai befolyása ma Hillary Clintonéval vetekszik. A mai napig a világ egyik legtöbbre tartott nője, akire milliók néznek fel még a Fehér Ház elhagyása után is.

Hillary Clintonhoz hasonlóan Michelle Obama is az Ivy League egyetemre járt, hogy jogot tanuljon (Clinton a Yale-re, míg Obama a Harvard Law Schoolba). 1988-ban érettségizett, és a következő két évtizedben különféle munkái voltak a közszférában Chicago-szerte. Aztán megtörténtek a választások, Michelle pedig egyik napról a másikra az ország legfontosabb nője lett, a Fehér Ház asszonya, aki Obama két ciklusos hivatala alatt négy kezdeményezésen munkálkodott - a családok egészségmegőrzéséért, a szolgálati szervek tagjainak és családtagjaiknak biztonságáért, jólétéért, a felsőoktatásért, illetve a tinédzserek nemzetközi oktatásának támogatásáért harcolt. Segített az olyan kezdeményezések elindításában, mint a Mozgás! vagy a Lányok Tanuljanak.

JACKIE KENNEDY

A Kennedyket körülvevő rejtélyeket nagyrészt Jackie Kennedy kreálta. Kevesebb, mint egy héttel a férje temetése után az özvegy first lady meghívta Theodore H. White-ot, a Life magazin újságíróját a Kennedy-család Hyannis Port-i otthonába. Ott Jackie idézett egy sort a Camelot-musicalből, hogy leírja és emlékeztessen a Kennedy-Fehér Házra. "Ne felejtsd el, hogy egy rövid, fényes pillanatig ott volt Camelot."

Hillary Clintonnal vagy Edith Wilsonnal ellentétben Kennedy a politika helyett a művészet és a kultúra révén kívánta befolyásolni a nemzetet. A JFK Könyvtár szerint Kennedy úgy vélte, hogy a Fehér Ház nagy jelentőséggel bír. Szakértők és művészek segítségével teljesen felújította az épületet, átalakította az enteriőrt a legfinomabb bútorokkal és dekorációval. Jackie rendszeresen szervezett vacsoraesteket, amelyek keretében bemutatta az amerikai kultúrát, mindezt megspékelve művészi előadásokkal és olyan vendégkörrel - tudósok, költők, írók, zenészek -, amely korábban sosem fordult meg a házban. Divatikonként Kennedyt még mindig a 20. század egyik legbefolyásosabb egyénének tekintik.

NANCY REAGAN

Hogy a modern konzervatív párt hogyan épült Ronald Reagan elnök örökségére és hivatali idejére, arról leginkább felesége, Nancy Reagan tehetett. A Reagan-kormány egyik legemlékezetesebb politikája, a "Drogok elleni háború" Nancy Reagan szenvedélyén keresztül épült - amint arról a National First Ladies Library beszámolt. Nancy emellett olyan szintű hollywoodi csillogást hozott a Fehér Házba, amelyet Jackie Kennedy óta nem láttak.

A History szerint a kábítószer elleni háború volt az a kifejezés, amelyet a kormányzati politikában használtak, és amelynek célja a drogfogyasztók és kereskedők börtönbüntetésének növelése volt. Amint arról a Drug Policy beszámolt, míg a drogokkal szembeni háború a Nixon-kormány alatt kezdődött egy évtizeddel Ronald Reagan előtt, a legnagyobb eskaláció az 1980-as években történt. A Reagan Administration és a first lady, Nancy Reagan által használt szlogen a következő volt: "Csak mondj nemet". A Los Angeles Times szerint egy oaklandi iskolába látogatva állt elő a szlogennel. Ivy Cohen, a Just Say No Alapítvány elnöke 1987 és 1997 között azt mondta, hogy Nancy Reagan "felkeltette a figyelmet a kérdésre". Ma a szlogennek negatív konnotációja van, mivel a kábítószer elleni háború kifejezetten az alacsonyabb jövedelmű és az afroamerikai közösségeket célozta meg.

ELEANOR ROOSEVELT

Hillary Clinton, Jackie Kennedy vagy Michelle Obama előtt Eleanor Roosevelt volt a first ladyk mércéje. A CBS News szerint Eleanor volt az első, aki napi hírrovatot írt, heti rádióműsort vezetett, saját sajtótájékoztatókat tartott, és globális humanitárius lett 12 éves washingtoni éve alatt és távozása után.

Amikor 1932-ben Franklin Rooseveltet elnökké választották, az Egyesült Államok a legsúlyosabb gazdasági összeomlás közepette volt. Eleanor az egész országot bejárta, hogy információkat gyűjtsön és megismerje a nagy gazdasági világválság súlyosságát, és tájékoztatta férjét, aki viszont programokat hozott létre és politikát épített a nemzet támogatására. Arra is ösztönözte férjét, hogy támogassa az afrikai amerikaiak és nők egyenlő jogait az országban. Politikája annyira progresszív volt, hogy J. Edgar Hoover, az FBI igazgatója úgy vélte, hogy kommunista vagy kommunista szimpatizáns, és ügynököket utasított mozdulatai követésére. Férje halálát követően Harry Truman elnök továbbra is a volt first ladyre támaszkodott. Az FDR Könyvtár jelentése szerint Truman kinevezte az ENSZ Közgyűlésébe. Emellett az Emberi Jogi Bizottság elnökeként is tevékenykedett, ahol elkészítette az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. 1962-ben bekövetkezett halála óta Eleanor Roosevelt öröksége az emberi jogok érvényesítésében a mai napig érezhető.

BETTY FORD

Betty Ford töltötte be legrövidebb ideig a hivatalát, de abban a három évben sokat letett az asztalra. Igazán határozott, tűzről pattant nő volt, aki bár tagja volt a konzervatív Republikánus Pártnak, a Gerald Ford Alapítvány szerint jó néhány kérdésben mégis liberális álláspontot foglalt, amely csak még tovább növelte a népszerűségét.

Egy évvel és egy nappal azután, hogy first lady lett, Ford sokkolta a nemzetet egy 60 perces interjúban. Elmondta, hogy fiatalabb korában kipróbálta volna a marihuánát, támogatta a Roe v. Wade (abortusztörvény) döntését, és azt mondta, hogy nem lepődne meg, ha a lányának viszonya lenne. A Biography arról számolt be, hogy az interjú után a párt konzervatívabb frakciója "No Lady"-ként kezdte emlegetni és lemondását szorgalmazta. A nemzet körében végzett általános felmérés során azonban a Ford népszerűsége 75 százalékra emelkedett. Ez részben azért történt, mert néhány héttel a Fehér Házba költözése után mellrákot diagnosztizáltak nála. Látta, hogy a nyilvánosság jobban tudatában van a betegségnek, és ez befolyásolhatja az embereket. A Fehér Házban töltött ideje alatt Ford népszerűbb volt, mint férje.

Leadfotó: Profimedia - RedDot

Oldalak