Napokon belül elérjük a 3 millió oltottat, újabb enyhítések jönnek

Hamarosan a teraszokra is kiülhetünk Gulyás Gergely szerint.

Folytatódik a nyitás

Gulyás Gergely a csütörtöki tájékoztatón emlékeztetett, március 8-án, a koronavírus-járvány miatti szigorítások idején 1 millió ember volt beoltva Magyarországon. Kevesebb, mint egy hónap alatt több mint 2,5-szeresére nőtt a beoltottak száma – mondta a miniszter, kiemelve: Magyarország Európában a leggyorsabban oltó országok közé tartozik. Gulyás Gergely szerint még ebben a hónapban 4 millió felett lesz a beoltottak száma, azoké, akik legalább az első oltásukat megkapják.

A miniszter elmondta: a védőoltásra regisztráltak száma már majdnem 4 millió; 3 millió 950 ezer. Ehhez hozzá kell adni, hogy korábban regisztráció nélkül oltották az egészségügyben dolgozókat, mintegy 200 ezer embert. Így már csaknem 4,2 millió ember van, aki vagy megkapta az oltást, vagy regisztrált. Magyarországon a 18 év feletti lakosság 8 millió embert jelent, így több mint 50 százalék az, akit beoltottak vagy oltásra jelentkezett.

A miniszter azt mondta, hogy a regisztrált, taj-számmal rendelkező magyar állampolgárokat május végéig be tudják oltani. Magyarország számára azok a vakcinák bírnak komoly értékkel, amelyek május végéig megérkeznek. A politikus bízik abban, hogy május végén, június elején vissza tud állni az élet a rendes kerékvágásba.

Kitért arra is: a szerda esti adatok szerint 2 608 084 ember kapta meg az első oltását, 1 077 947-en pedig már a másodikat is. A kormány az operatív törzzsel egyeztetve hetekkel ezelőtt döntött arról, hogy valamennyi, újranyitással kapcsolatos intézkedés a beoltottak számától függ – közölte, hozzátéve: minden zárás csak korlátozni tudja a vírus terjedését, az egyetlen valódi, érdemi „fegyver” a vírussal szemben a vakcina.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter

Kérdésre válaszolva elmondta: a legidősebb korosztálynál 90 százalék felett van a beoltottak aránya, a 65 év felettieknél pedig 87 százalék. Hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy ne lenne vakcina a 13 százaléknak, csak sokan bár regisztráltak, mégsem oltatták be magukat.

Az újraindítás első lépései 2,5 millió oltáshoz kötődtek. Ezek a lépések valójában érdemi enyhítést nem jelentettek – emelte ki, hozzátéve: legalább annyi volt az enyhítés, mint a szigorítás. Céljuk az volt, hogy az eddig tapasztalt tömeget mérsékeljék az üzletekben, ezért döntöttek arról, hogy 10 négyzetméterenként csak egy ember tartózkodhat. A kijárási korlátozás este 10 órára módosult. Részben a tavaszi időszak miatt, részben pedig azért, mert kevesebben mehetnek be egyszerre egy boltba, így hosszabb nyitvatartásra van szükség.

Egyértelművé tette: a területalapú szabályozás az üzletekre vonatkozik, a szolgáltatásokra nem. Jelezte: a szolgáltatások egy része kinyithatott, de ahol a fertőzés kockázata jelentős, mint például a fitnesztermeknél, ott a nyitásra még várni kell. Jelezte: a kaszinók is zárva vannak.

Az újraindítás következő lépéseiről a kormány akkor dönt, ha a beoltottak száma eléri a 3 milliót, hozzátéve: ez öt-hat napon belül várható. Mint mondta, valószínűleg túl vagyunk a harmadik hullám csúcsán. Ha az oltási program így folytatódik, akkor véleménye szerint áprilisban „ki lehet ülni a teraszokra”.

A vakcinaigazolványhoz fűződő előjogokról a kormány később dönt, amikor 3-4 millió beoltott lesz. Megjegyezte: a betegség és a fertőzés kockázata összehasonlíthatatlanul alacsonyabb azoknál, akik be vannak oltva, ezért indokolt a különbségtétel.

Egy újságírói felvetés szerint több szakember is arról beszélt, hogy nem a beadott első oltások számához kellene kötni a korlátozások enyhítését, mert az első oltás után még nem alakul ki olyan erős védettség. A miniszter azt mondta: az első adag vakcina beadása után már jelen van a védettség, amelynek mértéke folyamatosan nő. Bár a második oltással válik még komolyabbá, annál, aki a vakcina első dózisát már megkapta, jelentősen csökken a fertőzés kockázata. A kormány virológiai vélemény alapján mondja, hogy az első oltás a legfontosabb, és nem „siet” sehová a nyitással – jelentette ki.

Azt mondta: a sportrendezvényeken - köztük a júniusi futball-Eb mérkőzésein - csak védettségi igazolvánnyal lehet majd részt venni. Hozzátette: júniusig mindenkit, aki oltást kért, be tudnak oltani, reményeik szerint „júniusra a járvány mögöttünk lesz”.

Erről a mai Kormányinfón beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!