Hamarosan megújul az érettségi, itt vannak az első részletek

A 2024-től átalakuló érettségin számos tantárgyból megjelenik a projektmunka, vagyis a hagyományos írásbeli és szóbeli feleletet a kísérletezés, a kutatás, a felfedezés és az alkotás váltja.

Jön az újfajta érettségi

2020-ban új Nemzeti alaptantervet és kerettanterveket vezettek be, amelynek fontos része, hogy a frontális oktatással szakítva a diákok aktivitására építenek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) álláspontja szerint a 21. században különösen nagy jelentősége van a tanulói önállóságnak, kreativitásnak és problémamegoldó készségnek, a megfelelő mérlegelő gondolkodás kialakulásának, a tanult ismeretek gyakorlatban történő alkalmazásának. A – korábbiakhoz képest csökkentett – tananyag és az ehhez kapcsolódó módszertan tehát azzal a céllal változik, hogy a gyerekek ne pusztán meghallgassák a tanár mondandóját, hanem maguk kísérletezzenek, elemezzenek az órán, tanuljanak meg érvelni, és száraz definíciók helyett akár logikai játékok révén, gyakorlatias formában ismerkedjenek meg a tudományokkal.

A tantervi változásokkal értelemszerűen együtt jár a számonkérések modernizálása is, nemrég megjelentek az új érettségi vizsgakövetelmények, melyeket a 2023/2024-es tanév május–júniusi vizsgaidőszakában alkalmaznak majd először, de a Magyar Nemzet értesülései szerint az előrehozott vizsgák esetében már korábban is szerepet kaphatnak a megújult követelmények.

Tudj meg többet az újfajta érettségiről, lapozz a következő oldalra!

Fotó: 123rf

Oldalak