Lifestyle

Tudományos kutatások igazolják: ő a világ legszebb nője

Julian Da Silva vezető kutató szerint egy híres modell felel meg leginkább azoknak a kritériumoknak, amiket az ókori görögök állítottak fel a szépséget illetően. Ez az úgynevezett Phi-érték, az aranymetszés szabálya.

Aranyarány

Bár sokan úgy tartják, hogy a szépség szubjektív dolog, kutatók évszázadok óta próbálják kideríteni, milyen külső jellemzők alapján találunk valakit szebbnek másoknál. Nos, úgy tűnik, meg van a válasz, ami a görögök által felállított Phi-értékben keresendő. A szépség úgynevezett aranyaránya - más néven aranymetszés - az európai reneszánszból származik. A művészek és építészek az aranyarány néven ismert egyenlet segítségével alkották meg tökéletesnek vélt műveiket, így például Leonardo Da Vinci is ezt használta a Vitruvius című híres tanulmányában, melyben az emberi test méretarányait mérte fel és elemezte. A tudósok ezt a képletet adaptálták a matematika segítségével, hogy megmagyarázzák, mitől lesz szép az ember. Megmérik az illető arcának hosszát és szélességét, majd az eredményeket felosztják. Minél közelebb vannak egy arc vagy test arányai a Phi értékhez, ami 1,618, annál szebbek lesznek. Ezután további méréseket folytatnak a homlok hajvonalától a szemek közötti foltig, a szemek és az orr alja közötti folttól, valamint az orr aljától az állig. Egy embert akkor tekintenek szebbnek, ha a számok egyenlőek. Ezután figyelni kell az arc szimmetriájára és arányára is. Ahhoz, hogy az aranymetszés szerint „szépnek” minősüljön valaki, a fül hosszának meg kell egyeznie az orr hosszával, a szem szélessége pedig egyenlő a szemek közötti távolsággal.

Egy amerikai szupermodell 94,35%-os arány ért el a skálán, ez van legközelebb a tökéletességhez. Kíváncsi vagy, kiről van szó? Lapozz!

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Mindig elszaladsz még pisilni, mielőtt elindulnál otthonról? Azonnal abba kell hagynod!
Sztárok
Matthew McConaughey három gyermek büszke édesapja, akikkel nagyon erős és különleges kapcsolatot ápol – idősebbik fia ráadásul annyira hasonlít rá, hogy akár egymás tükörképei is lehetnének.
Sztárok
Gisele Bündchen kis túlzással az egész világot lenyűgözte legújabb képével, ahol semmilyen textil nem takarja idomait.