Lifestyle

Toxikus optimizmus – Miért akadunk ki, ha valaki azt mondja: minden rendben lesz?

Valószínűleg mindannyian hallottunk már életünk során olyan bíztatónak szánt tanácsot, amitől végül csak még rosszabbul éreztük magunkat. „Ne gondold túl, minden rendben lesz”, vagy „Ne szomorkodj, másoknak még nálad is rosszabb a helyzetük”. Az ilyen mondatok egyáltalán nem segítenek, sokkal inkább arra ösztönöznek minket, hogy nyomjuk el a problémáinkat és a valódi érzéseinket. Összeszedtük milyen veszélyeket rejt a túlzott optimista életszemlélet és miért fontos, hogy igazán megéljük a negatív érzéseket is.

Toxikus optimizmus

Amikor a toxikus optimizmusról beszélnek a pszichológusok, egy olyan életmódra hivatkoznak, amely szerint az embernek kötelező mindig pozitív hozzáállást fenntartani és köteles eltűrni a negatív érzelmeket. Azok az emberek, akik ragaszkodnak ehhez a gondolkodásmódhoz, rendszeresen túlzásokba esnek és idővel elvesztik a valóságérzetüket. Miközben mindennek a könnyű oldalát próbálják megtalálni, elnyomják a negatív érzéseket, ahelyett, hogy átélnék és végiggondolnák, mi áll igazából a boldogságuk útjába. Ahelyett, hogy másokat támogatnának, a toxikusan optimista emberek gyakran tudat alatt bántalmazó módon viselkednek. Őszintén nem értik, miért olyan bosszantó mások számára az a tanácsuk, hogy ne szomorkodjanak, folytassák az életüket és a problémák majd megoldódnak maguktól. Nem értik miért jobb az, ha kimondjuk az igazi érzéseinket és ezzel felszínre hozzuk a valódi problémát.

Nők vitatkoznak a kanapén

A problémák elkerülése

Fontos, hogy optimistán tekintsünk dolgokra, de annak semmi értelme, ha klisé mondatok mögé rejtik a valódi gondolataikat, mint például a: „Minden jobbra fordul”, „A boldogság igazából választás kérdése”, vagy a személyes kedvencem: „Mosolyogj, és a világ visszamosolyog rád”. Ahelyett, hogy kiutat keresnének a nehéz helyzetekből, becsapják magukat. Úgy viselkednek, mint a kisgyerekek, akik azt hiszik, ha ők nem látnak másokat, akkor ők sem látszanak senkinek. „Ha nem figyelek a problémára, akkor az nem létezik.” A betegesen optimista emberek nem csak elrejtik valódi érzéseiket, de lenézik azokat, akik nem ugyanúgy gondolkodnak, mint ők.

Lapozz, a cikk a következő oldalon folytatódik!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Eláruljuk, honnan tudhatod, hogy valóban az adott víz okozza-e a problémát, és hogyan kezelheted a tüneteket.
Lifestyle
A csodaszép zöld növények hasznos és gyönyörű elemei otthonunknak, a legjobb pedig, hogy már néhány egyszerű tippet megfogadva is könnyedén gondjukat viselheted, amiért egészen biztosan hálásak...
Sztárok
Vitathatatlan, hogy a Beatles a kezdetektől fogva minden idők egyik legnagyobb és legbefolyásosabb zenekaraként vonult be a történelembe, melynek egyik nagy ikonja volt az immáron 81 éves Paul...