Lifestyle

Végig tévedésben éltünk - Három megdöbbentő tévhit a Titanicról

A Titanic katasztrófája a mai napig foglalkoztatja a világot. Számos, az elsüllyesztetlennek hitt gőzössel kapcsolatos történet, illetve mítosz kering a köztudatban, ezeknek azonban jelentős része nem fedi az igazságot. Összegyűjtöttük a három legelterjedtebb tévhitet.

A White Star Line megszegte a mentőcsónakok számára vonatkozó szabályozást

Több mint 1500 ember vesztette életét az Atlanti-óceánban, miután 1912. április 14-én éjjel az elsüllyeszthetetlennek hitt Titanic jéghegynek ütközött, majd néhány órával később elsüllyedt. Köztudott tény, hogy a végzetes baleset lényegesen kevesebb emberáldozattal járt volna, ha a hajón több mentőcsónak áll rendelkezésre.

Egy korábban elterjedt feltételezés szerint a Titanicot is üzemeltető White Star Line hajózási társaság megszegte a mentőcsónakok számára vonatkozó szabályozást azzal, hogy az előírtnál kevesebb mentőcsónakkal szerelte fel a szerencsétlenül járt gőzöst. Ez a feltételezés azonban nem is állhatna messzebb az igazságtól, ugyanis a társaság nemhogy kevesebb, de az előírt minimumnál jóval több csónakkal látta el a Titanicot.

Akkoriban a mentőcsónakok számát nem az utas létszám, hanem a hajó súlya alapján határoztak meg – ennek alapján a 46 000 tonnás Titanicon mindössze 1060 fő kimentésére elegendő mentőcsónakot kellett volna elhelyezni, ehhez képest a hajót annyi mentőcsónakkal szerelték fel, hogy az 1178 ember számára is elegendő legyen. Persze ez is szörnyen kevésnek bizonyult, az azonban tény, hogy a társaság nem sértette meg a jogszabályi előírásokat.

Fotó: pinterest

Oldalak

Lifestyle
Utazás
A most felfedezett minták nagyjából kétszer olyan idősek, mint a korábbi rekordtartó - árulta el a Cambridge-i Egyetem egyik munkatársa.
Fashion&Beauty
A hajápolásra is kiemelt figyelmet kell fordítanunk, ugyanis kárt tehetünk a hajunkban, ha nem foglalkozunk vele. Lefekvés előtt is érdemes néhány dologra odafigyelni.
Utazás
Dr. Kovács Erik éghajlatkutató, klimatológus, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója friss elemzésében arra a kérdésre keresi a választ, hogy van-e esély Magyarországon fehér karácsonyra 2022-ben.