Less be te is a kulisszák mögé! Ha a filmet szeretted, ezt egyenesen imádni fogod

A Thália Színház május 14-én nemcsak egy remek színházi élményre, - az Oscar című fergeteges vígjátékra invitálja nézőit, - hanem az előadást követő kulisszajárásra is! (x)

A látogatók a szédületes tempójú produkció díszletét most közelről, a Thália Színház színpadáról is szemügyre vehetik, a rövid kulisszatúrán pedig a darab szereplői: Nagy Viktor, Gubás Gabi, Szabó Erika és Tóth Eszter vezetésével vehetnek részt az előadást követően. A jegyek ráadásul most 20% kedvezménnyel vásárolhatók meg.

Hatalmas "Itt a piros, hol a piros" játszma

A gazdag Bertrand Barnier élete egy hétköznapinak tűnő reggelen teljesen megváltozik, amikor könyvelője, Christian beállít fizetésemelést kérni, és mellesleg megkérni a lánya kezét. Szerelme biztosítékául leendő apósának felajánlja azt a kisebbfajta vagyont, amit tőle lopott. Már ez is elég ahhoz, hogy felkorbácsolja az éppen hosszabb vakációra készülő család fejének érzelmeit, hát még amikor az is kiderül, hogy lánya terhes, ráadásul nem a jövendőbelijétől - és szerelmes alkalmazottja nem is az állapotos lányát kívánja feleségül venni, hanem a másikat!

Amikor Christian megérkezik a lopott pénzen vett ékszerekkel teli táskával, főnökét már semmi más nem érdekli. Viszont táskából is van még kettő, aminek köszönhetően Barnier otthona hamarosan őrültekházává válik. Ilyet még életében nem látott, pedig olyat is látott, amit nem vallott be senkinek.

A másik lány

„Az eredeti darabban a történet Franciaországban játszódik, Barnier pedig egy szappangyár tulajdonosa” - mesélte a próbafolyamat alatt Szabó Erika, aki a milliomos „másik” lányát alakítja. „Mi ezt a keretet meg is hagytuk, nem a filmfeldolgozást játsszuk. Szóval, Franciaországban vagyunk, a játéktér egy szalon, aminek a berendezése arról árulkodik, hogy tulajdonosa bár dúskál a pénzben, ízlése annál kevesebb. Barnier úr - akit a darabban Nagy Viktor alakít - egy igazi sznob, aki elhatározza, hogy minden nap megtanul egy idegen szót, hogy a műveltsége is meglegyen a vagyonához.”

Tóth Eszter alakítja Barnier-nek azt a lányát, aki ebben a gazdag családban nőtt fel, így helyzeténél fogva elkényeztetett és akaratos. Éppen ezért Vida Péterrel, a darab rendezőjével arra jutottak, hogy az Erika által megformált Jacqueline egy „emancipáltabb”, két lábbal a földön álló lány legyen. „Nyilván a szövegkönyvben vannak is erre utalások, de alapvetően döntés kérdése, hogy mit gondolunk mi a figuráról. A rendező ebben az esetben egy keményebb, önérzetes nőt képzelt el, természetesen a maga kettősségével, hiszen ha hirtelen kell dönteni, vagy szerelmes lesz, ő is nagy butaságokat tud mondani és csinálni.”

Szédületes a tempó

Vida Péter, akinek ez a második rendezése a színházban, klasszikus történetet mesél el, de moderné formálva az előadás stílusát. Ehhez igazodnak a jelmezek és a színészi játék. Mint a hasonló zsánerű daraboknál mindig, ebben az esetben is fontos a csapatjáték a darab szédületes tempója miatt.

Barnier tökéletes megjelenésű feleségét a vígjátékban Gubás Gabi alakítja. „Az Oscarban Barnier feleségét, Germaine-t játszom, aki egy kikapós hölgy. Viszonyt kezdeményezett a masszőrrel, amiről természetesen a férje nem tud. Ez is egy olyan szál, ami tovább bonyolítja a helyzetet.”

Minden szál a helyére kerül

Az Oscar végtelenül szórakoztató vígjáték: hatalmas „itt a piros, hol a piros” játszma szerelmekkel, táskákkal és ajtókkal. Barnier lázasan igyekszik menteni a menthetőt, miközben körülötte mindenki őrült tempóban rohan a vágyai és a szerencséje után, de semmi sem ott van, ahol hitték. „Jó játszani ezt a darabot. A próbák alatt is sokszor azon kaptam magam, hogy fülig ért a szám, amikor néztem a kollégákat a színpadon” - mondja Gabi.

Szabó Győző formálja meg a masszőrt, aki Madame Barnier-nek csapja a szelet. „Én vagyok Philippe. Aki alkalomadtán, hogy is mondjam, kicsit több szolgáltatást is nyújt az asszonynak. Ez persze nincs kimondva, csak utalások vannak rá a darabban. Egyébként nagyon sok szálon fut a történet - mi vagyunk az egyik, - ami aztán kibogozódik, és minden a helyére kerül.”

A műből két híres film is készült: Louis de Funès-vel (1967) és Sylvester Stallone-val (1991), utóbbi tette ismertté az egész világon.

Fotók: Csatáry-Nagy Krisztina

Oldalak

Szólj hozzá Te is!