Nem lesz kötelező védőmaszkot viselni a színházakban

Ha elérjük a négymillió beoltottat, és a védettek újra látogathatják a színházakat, nem kell maszkot viselniük a nézőtéren.

Hamarosan újraindulhat az élet

Orbán Viktor miniszterelnök még múlt héten jelentette be, hogy ha Magyarországon elérjük a négymillió beoltottat, újraindulhatnak a szolgáltatások, ismét kinyithatnak a mozik és a színházak, a cirkuszok, vadasparkok, játszóházak és a fitnesztermek, látogathatók lesznek a sportrendezvények, ráadásul az éttermek belső helyiségei is a közönség rendelkezésére állnak majd. A négymillós határt várhatóan ezen a héten érjük el. A rendelkezéssel kapcsolatos részletek nemrégiben láttak napvilágot a Magyar Közlönyben. Kitűnik belőlük, hogy a színészekre nem vonatkoznak a maszkviselés szabályai. A rendelet egyébként korántsem olyan szigorú, mint ahogy azt az előzetes várakozások sejtették. A kulturális intézményekben dolgozókkal kapcsolatban például mindössze annyit írnak elő, hogy nem kell védettnek lenniük - ha még nem részesültek oltásban, maszkot kell viselniük.

18 év alatt csak szülői felügyelettel

Az előadókra azonban nem vonatkoznak ezek a szabályok, rendelkezés hiányában az adott intézmény felelőssége annak mérlegelése és eldöntése, mit vár el tőlük. A nézőkkel kapcsolatban a következőképp fogalmaz a rendelet: "A jegy megváltásával látogatható kulturális eseményen nézőként a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt" - a szöveg tehát egyértelműen kizárja, hogy tizenéves fiatalok a közeljövőben egyedül látogassák a színházakat. (A 16 és 18 év közöttiek regisztrációja csak nemrégiben vette kezdetét, a 16 éven aluliak beoltása pedig egyelőre még nincs is napirenden.)

A rendelet kimondja továbbá, hogy a védett nézőknek 4 millió beoltott után a színházban nem kötelező védőmaszkot viselni. Magyarországon jelenleg 3 603 901 a beoltottak száma.

Fotó: 123rf

Mind az oltottak, mind a betegségen átesettek közül sokan szeretnék tudni, hogy kialakult-e a védettség a szervezetükben a COVID-19 ellen. Az antitest-gyorstesztek ennek kimutatására nem alkalmasak, ráadásul sokan keverik őket az antigén-gyorstesztekkel, nevük hasonlósága miatt.

Oldalak