Egy darab, hat sármos férfi - Ezt a bohózatot nem érdemes kihagyni!

Ismét együtt áll színpadra egy ütős vígjátékban az Alul semmi jól bevált csapata – Szabó Győző, Pindroch Csaba, Nagy Viktor és Vida Péter most, mint sármos, sikeres férfiak térnek vissza a színpadra, hiszen jön az újabb Frayn-mű – egyben magyarországi ősbemutató Legszebb férfikor címmel. (x)

Ismerős sztori

A fergetegesnek ígérkező vígjáték rendezője Valló Péter, aki – saját bevallása szerint – most rendez először bohózatot, bár Michael Frayn darabjaival már többször volt szerencséje találkozni – legutóbb a Koppenhága című színdarabot rendezte.

A Legszebb férfikor története a nyolcvanas évek legelején, az internet és mobiltelefon előtti korban játszódik. A volt oxfordi kollégisták húszéves osztálytalálkozóra érkeznek vissza egykori iskolájukba, abba a zárt, kollégiumi világba, ahol ennyi év elteltével sem változott szinte semmi. A vendégek: befutott, sármos, negyvenes férfiak. A házigazda: Lady Rosemary, akibe egyetemistaként reménytelenül szerelmesek voltak.

Férfi életutak

Nagy Viktornak – aki a darabban Alant, a nagymenő politikai tanácsadót alakítja – van tapasztalata a „mindenki egy nőért” dologban. „Az életkoromból adódóan, sokszor el kellett volna már mennem hasonló osztálytalálkozókra, de egyszer voltam csak – az időm nem engedte sajnos. Az ilyen alkalmakkor egészen biztos, hogy mindannyian azt nézzük, ki, mennyit hízott, vagy mennyi szarkaláb van a szeme alatt” – meséli mosolyogva. „És persze az ember arra kíváncsi, hogy mi lett abból a fiúból, lányból, akit ott akkor elengedett sok-sok évvel ezelőtt. Én, mielőtt a Színművészetire mentem elektroműszerész szakközépiskolába jártam, ahol az osztályban egyetlenegy lány volt. Olyan volt köztünk, a sok tesztoszteronnal töltött kamasz között, mint egy kis virág. És mivel rengeteg időt együtt töltöttünk, egy idő után mindenki szerelmes lett belé”

Pindroch Csaba papot, Szabó Győző sebészt, Vida Péter újságírót játszik. Csőre Gábor – vendégművészként – kulturális államtitkárt alakít.

Elfeledettnek hitt dolgok

A darab története szerint a régi rosszfiúk közül Rosemary egyvalakinek szeretne még egyszer a szemébe nézni. Ehhez a titkos randi színhelyén a megszokott mozdulattal teszi a táskájába a szemüvegét. Csakhogy az urak éppen ide zúdulnak be afterpartyra – csapatostul és spiccesen, egyforma szmokingban. És a hajdani bulikat megszégyenítő forgatag támad, amikor megjelenik közöttük Rosemary legújabb lovagja, aki most érett meg arra, hogy fiatal legyen.

Csőre Gábor vendégművészként a darab befolyásos államtitkárát játssza, aki szintén az osztálytalálkozóra érkezik. „Nyilvánvaló, hogy itt is – mint minden osztálytalálkozón – előjönnek azok a problémák, konfliktusok, azok a viccek és szivatások, azok a szerelmek, amik diákkorban megvoltak és azóta is tovább élnek – csak már felnőttként. Azóta mindenki más lett, rengeteg mindent megélt, komoly pozícióba került – például én kulturális államtitkár vagyok. Tehát, ha engem meglátnak térden állva, alsógatyában, az már emiatt is egy vicces szituáció.”

Mindenki egyért, egy mindenki ellen

Hét férfi és egy nő – mindenki egyért, egy mindenki ellen. A könnyekig mulatságos bohózattá gyorsuló előadás szereplői számára ritka, örök emlék marad. Mint a legendás időkből azok, amiket jobb volna elfelejteni. Az előadás szereplői Schell Judit, Csőre Gábor, Zayzon Zsolt, Nagy Viktor, Vida Péter, Szabó Győző, Pindroch Csaba, Mózes András és Tamási Zoltán. Díszlettervező: Szlávik István, jelmeztervező: Benedek Mari.

A darabot – Donkeys’ Years – 1976-ban mutatták be Londonban, majd 1980-ban ugyanezzel a címmel film is követte. Michael Frayn művét Hamvai Kornél fordításában nézhetik meg, rendezője Valló Péter. Az előadás december 14-től lesz látható a Thália Színházban.

Fotók: Bodnár Zsófia

Oldalak

Szólj hozzá Te is!