Ez a retro menzás kaja valódi egészségbomba - még fogyhatsz is tőle

Gyerekkorunk egyik legismertebb menzás étele ma újra divatba jött – nem véletlenül. Egészségesebb, mint gondolnád!
Gyerekkori kedvenc, amit mindenki ismer
Ha visszagondolunk a menzás évekre, mindenkinek van legalább egy olyan étel, ami örökre emlékezetes maradt. Sokan a főzelékeket említik, hiszen a menü gyakran borsó-, spenót- vagy tökfőzelékből állt. Gyerekként talán fintorogva ettük, sokszor csak azért, mert a szabály az volt: „a tányérnak üresen kell visszamenni”. Mégis, ahogy felnőtt fejjel visszagondolunk, ezek az ételek több értéket hordoztak, mint hittük. A retro menzás főzelékek mára igazi gasztro-különlegességgé váltak: éttermek újragondolják, séfek emelik magasabb szintre, és a tudatos táplálkozás hívei is szívesen beiktatják az étrendjükbe.
Az, ami gyerekként kényszernek tűnt, felnőttként az egészség egyik alappillére lehet. A főzelék ugyanis a magyar konyha egyedülálló fogása: nem leves, nem főétel, mégis laktató, tápláló, és változatosan elkészíthető. Rengeteg zöldségre épül, a sűrítése ma már korszerűbb formában is megoldható, így sokkal könnyebb és kalóriaszegényebb, mint régen. A hagyományos menzás változat gyakran rántással és liszttel készült, de manapság a diétásabb verziók joghurttal, zabpehellyel vagy akár teljesen natúr módon is működnek.
A nosztalgia mellett tehát ott a tudatosság: a régi kedvenc új életre kelt, és ha jól használjuk, igazi szuperétel lehet a mindennapokban. De vajon melyik az a retro menzás kaja, ami nemcsak finom, de egészségbomba is, és még a fogyást is támogatja? Erről lesz szó a következő oldalon, lapozz!




























