Lifestyle

Sárkányok valóban léteztek: egyre több a bizonyíték

Most már biztos, hogy a sárkányok nem csupán a mitológia vagy a képzelet szüleményei, nem csak a mesében léteznek.

Egy repülő sárkány maradványaira bukkantak

A chilei Atacama-sivatagban megtalálták egy „repülő sárkány”, egy jura kori őshüllő kövületét – adta hírül az MTI . A lelet a tudósok szerint igazolja, hogy ezek a repülő őshüllők 160 millió éve nemcsak az északi, hanem a déli féltekén is jelen voltak. Az állat a korai pteroszauruszok egy csoportjába tartozott. Teste hosszú, farka hegyes, fogai pedig élesek és kifelé dőlőek voltak.

Az állat maradványait Osvaldo Rojas, az Atacama-sivatagi Természettudományi Múzeum igazgatója fedezte fel, majd a Chilei Egyetem szakértői vizsgálták tovább. Jonathan Alarcón, a Chilei Egyetem tudósa és a kutatás vezetője szerint eredményeik azt igazolják, hogy a pteroszauruszok elterjedése szélesebb körű volt, mint korábban feltételezték.

A felfedezés egyúttal az állatok lehetséges vándorlására utal az északi és a déli félteke között. A kérdéses időszakban a Föld déli, szárazföldi térségének nagy része a Gondwana nevű szuperkontinenshez kapcsolódott. Kubában is találtak ebbe a csoportba tartozó pteroszauruszokat, amelyek a jelek szerint tengerparti állatok voltak, így valószínűleg szintén Észak és Dél között vándoroltak, vagy egyszerre érkeztek oda, és maradtak – mondta Alarcon.

Chile hatalmas Atacama-sivatagát egykor nagyrészt a Csendes-óceán borította. A régió, amelynek egyes részein évtizedek óta nem esett eső, kitűnő terepe a fosszilis felfedezéseknek, mivel sok megkövesedett lelet bújik meg a sivatagi homok alatt érintetlenül.

Először csupán egy átlagos, jelentéktelen "foltnak" vélte a betolakodót, ám leesett az álla, amikor erőt vett magán, s közelebb merészkedett.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Merle Oberon nézők millióinak szívébe lopta be magát, de a filmszakma is rajongott érte, köszönhetően fantasztikus tehetségének, no és persze lehengerlő szépségének. Sorsa végül mégis úgy alakult,...
Sztárok
Barbara Wussow a nyolcvanas években A klinika című sorozatban nyújtott alakításának köszönhetően lopta be magát a nézők szívébe. A színésznő már a hatodik X felett jár, de még mindig remek formában...
Lifestyle
Az egyetemista lány másnaposan fedezte fel, hogy valami egészen fantasztikus dolgot kreált. A fiatal feltaláló egy vagyont keresett a nem mindennapi ötlettel.