Újabb háborúk a küszöbön? Egy száműzött orosz oligarcha szerint ez lehet Putyin következő lépése

Mihail Hodorkovszkij száműzetésben élő orosz oligarcha a CNN-nek adott interjújában azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin háborújának következő lépése a balti országok, Észtország, Lettország és Litvánia lerohanása lehet.

Putyin nem csak Ukrajnával áll háborúban

"Meg kell értenünk, hogy Putyin fejben nem Ukrajnával áll háborúban. Ő az Egyesült Államokkal és a NATO-val áll háborúban. Ezt többször is elmondta" - mondta Hodorkovszkij.

Hodorkovszkijt, az egykori olajmágnást 2003-ig Oroszország leggazdagabb emberének tartották, amikor Putyin - szerinte politikai okokból - pénzügyi bűncselekményekkel vádolta meg és kilenc évre bebörtönözte. Hodorkovszkij 2013-as szabadulása óta nyíltan bírálja a Kremlt és Putyin rendszerét.

"Propagandistái már megkezdték az orosz társadalom felkészítését a NATO-országok elleni támadásra. Folyamatosan erről beszélnek" - mondta Hodorkovszkij, aki azt jósolta, hogy Ukrajna lerohanása véget vethet Putyin hatalmának. Egy másik interjúban az oligarcha kifejezte aggodalmát, hogy Putyin megőrült és elvesztette a kapcsolatát a valósággal.

"Teljesen meg vagyok győződve arról, hogy ha Putyin úgy dönt, hogy győzött Ukrajnában, akkor ez nem az utolsó lépés, nem az utolsó háború lesz" - mondta Hodorkovszkij. "A következő lépések a balti országok lesznek". A balti országok, Észtország, Lettország és Litvánia mind a NATO tagjai. Joe Biden elnök korábban azt mondta, hogy az USA "meg fogja védeni a NATO minden egyes centiméterét", és amerikai csapatokat vezényelt a térségbe.

Forrás: Insider Fotó: 123rf

Oldalak