Tudtad? A pletykálás valójában jót tesz a szociális életednek

Nem csak arról lehet pletykálni, hogy mások mit vesznek fel, vagy éppen kivel randizgatnak. Hallottál már a pozitív pletyiről? Ez akár még jót is tehet a közösségi életednek. Mutatjuk, hogyan.

Pletyka

Bármennyire is rossz szokás, sokan művelik: biztosan velünk is megtörtént már, hogy elpletykáltunk valakinek valamit, vagy éppen mi voltunk azok, akiknek pletykálkodtak mások. A psychlogytoday.com cikke arra kereste a választ, hogy mikor lehet hasznos a pletyka, milyen típusú személyiség terjeszti leginkább, és mit tegyünk, ha hallunk egy pletykát - ami másról, vagy akár rólunk szól. De hogyan is lehet megfogalmazni a pletykálás jelenségét? - Dr. Ned Hallowell pszichiáter szerint a pletyka definíciója valahogy így hangzik: valós vagy kitalált információk engedély nélküli megosztása. Bár a pletykálkodás alapvetően elítélendő, bizonyos helyzetekben akár még hasznos is lehet. "A világ ki van éhezve a másokkal való kapcsolódásra, amit például a pletyka biztosíthat számunkra. Ezt természetesen leginkább a pozitív pletykától várhatjuk, de tény és való, hogy az is összeköthet bennünket, ha valamilyen kevésbé kellemes dologról pusmogunk: mondjuk arról, hogy valaki szerencsétlenül járt" - idézi a cikk dr. Hallowellt.

fiatal lányok nők pletykálnak beszélgetnek nevetnek kávézó barátnők

Pozitív pletyka

Dr. Julia Breur család- és párterapeuta úgy vélekedik, a pletyka akkor pozitív, ha hasznos és fontos információk terjednek általa. "Amikor például bemutatkozunk valakinek, és azt mondja, már nagyon sok jó dolgot hallott rólunk, az nagy örömmel tölthet el minket. Állásinterjún is előfordulhat, hogy a leendő főnökünk azzal fogad, hogy sokaktól hallotta, ezen vagy azon a területen milyen tehetségesek vagyunk" - részletezi a szakember. Dr. Hallowell azonban felhívta a figyelmet, hogy a legtöbb pletyka sajnos nem a fenti kategóriákba esik, hiszen az emberek hajlamosabbak negatív eseményekről pletykálkodni: például arról, hogy valaki elvált, vagy saját magához képest nagyon meghízott. Az is jellemző, hogy kezdetben még csak arról pletykálunk, hogy valami "megtörténhetett", aztán ahogy telik az idő, és ahogy egyre több emberen megy keresztül a pletyka, a feltételezést már valóságként közöljük.

Lapozz, cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Fotó: 123rf.com

Oldalak