Soha ne tedd a paradicsomokat a hűtőbe: többet ártasz vele, mint sejtenéd

Kevés termés olyan sokoldalú és ízletes, mint a paradicsom – legyen szó friss nyári salátáról, klasszikus lecsóról vagy egy hamisítatlan olasz tésztaszószról, szinte elképzelhetetlen nélküle a magyar, no meg a mediterrán konyha. Mégis, sokan elkövetik azt a hibát, hogy a hűtőben tárolják, nem sejtve, hogy ezzel pont, hogy gyorsítják a megromlását.
Más megoldásra van szükség
A paradicsom az, amit mindenkinek ajánlatos rendszeresen fogyasztania, hiszen tele van értékes tápanyagokkal, mégis könnyű, kalóriaszegény zöldség (pontosabban a botanikai jellemzőit tekintve gyümölcs), amely szinte bármely étkezésbe beilleszthető. Bőségesen tartalmaz C-vitamint, A-vitamint, valamint antioxidáns hatású likopint, amelynek számos kutatás szerint szerepe lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, illetve egyes daganattípusok kockázatának csökkentésében is. A paradicsom ezenfelül rostban gazdag, így jótékonyan hat az emésztésre, és alacsony glikémiás indexének köszönhetően cukorbetegek is beilleszthetik az étrendjükbe. Víztartalma magas, így nemcsak hidratál, hanem nyári melegben frissítő hatású is – igazi természetes „vízpótlás” a szervezetnek, ha például belecsempésszük egy könnyű szezonális salátába. Mindezeken túl a paradicsom remekül illeszkedik a változatos étrendbe, hiszen egyszerre édes, savanykás és aromás, de sokoldalúsága is kiemelkedő, aminek hála a nap minden főétkezésébe jól passzol. Reggelire készülhet belőle friss paradicsomsaláta lila hagymával, olívaolajjal és bazsalikommal, vagy rántotta mellé tálalva, de akár szendvicsbe is tehetjük, ahol üdítő savassága remekül ellensúlyozza a zsírosabb hozzávalókat. Ebédre egy klasszikus magyar lecsó vagy egy tápláló paradicsomos húsgombóc is bizonyítja, milyen nélkülözhetetlen a hazai konyhában – de ugyanilyen alapvető az olasz gasztronómiában is, ahol a bolognai spagetti, a margherita pizza, vagy épp egy caprese saláta fontos főszereplője. Vacsorára pedig készíthetünk belőle egy könnyű paradicsomlevest, sült zöldségekkel tálalva, vagy egy gazdag bruschettát, amely friss, apróra vágott paradicsomot, fokhagymát és olívaolajat kombinál ropogós pirítóssal, gazdagon megszórva reszelt sajttal. Egy szó, mint száz, amellett, hogy rendkívül egészséges, a paradicsom kulináris szempontból is jelentőségteljes, így nem meglepő, hogy nincs olyan háztartás, ahol ne lenne helye a heti menüben. Ám ha már ennyi jót tudunk róla, nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogyan érdemes tárolni, hogy valóban sokáig megőrizze frissességét és tápértékét. Nos, a közhiedelemmel ellentétben a paradicsom nem a hűtőbe való, sőt, az a legrosszabb, ha napokon át ott tarjuk, a hideg ugyanis roncsolja a benne található ízanyagokat, lelassítja az érési folyamatot, és egy idő után szivacsos, íztelen állagot eredményez. No, de akkor mégis hova kéne helyezni a frissen megvásárolt paradicsomokat? Galériánkban kiderül!
Leadfotó: 123rf
Forrás: Mirror