Nyári koktélozás, partizás? Tudd meg, mennyire hizlal!

Az évnek ebben az időszakában minden hétvégén mehetnéked van? És mész is? Akkor gondold meg, mit iszol, mennyit, és hányszor egy héten… Vigyázz, az alkohol nemcsak az agyműködésedre van rossz hatással! Az alakodnak sem tesz jót!

Az alkoholnak magas a kalóriatartalma, ráadásul a lebontásából keletkező acetátot a szervezet előszeretettel használja energianyerésre: azaz a zsírégető folyamatok ilyenkor leállnak.

Az alkoholos italok tehát valójában energiadús „kajának” minősülnek.

Az alkoholtól ráadásul még éhes is leszel, tehát többet fogsz enni, és főként zsíros és nehéz ételeket, pizzát, hamburgert: ezt ki is használják az éjszakai szórakozóhelyek melletti gyrososok, hamburgeresek.

Az alkohol vizet von el a szervezettől: a másnaposság tulajdonképpen ugyanaz az állapot, mint mikor a sivatagban valaki órák óta nem ivott. Tehát kiszáradsz, a bőrödet tönkreteszi, a tested működését (mivel ahhoz megfelelő hidratáltság kell minden szinten) rosszabbá teszi. Izomleépülés, narancsbőr, anyagcsere lassulás stb…

És most nézzük a különböző piákat:

Legdurvábbak a koktélok! Tömény szesz, cukros szirupok, cukros gyümölcslevek, esetleg tejszín keverékei. Hatalmas kalóriabombák, kb. nulla tápértékkel: tehát üres kalóriák. Csakis egy dologra jók: a hízásra.

Csak egy példa: a Pina Colada ( ha csak 2 decis) például vagy 200 kalóriát tartalmaz, és ebben kb. 14 gramm alkoholt, és legalább 16 g szénhidrátot.
És nyilván nem 1 db koktélt fogsz meginni egy éjszaka alatt… Utána egy kis pizza vagy hambi, és sikeresen híztál is.

Sörözés: fél liter sör (egy üveg) 200 kalória, 14g alkohollal és ugyanennyi szénhidráttal. Ebből sem 1 szokott lecsúszni…

Pezsgőzés a csajokkal: 2 dl édes pezsgő 160 kalória, 16 g alkohol, 10 g szénhidrát. Megállsz egy pohárnál?

Borozgatás esténként: 2 dl bor kb 140 kalória, 20 g alkohol és 8 g szénhidrát társaságában. Mondjuk egy vacsora után megihatod, de akkor a desszertet felejtsd el.

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
Keményen nyomod? Csakis töményet? Jó hír: a vodka, a whisky, a tequila, a rum és a gin szénhidrátot nem tartalmaz! Viszont egy felesben mégiscsak van majdnem 100 kalória, a magas alkoholtartalom ( 18 g) miatt. A pálinkában ennél kevesebb van, viszont cserébe az tartalmaz szénhidrátot is. Tehát sehogy sem úszod meg….

Ráadásul a partik miatt sokan kihagyják az edzést, másnap pedig szintén nem mennek edzeni, mert fáradtak, másnaposak. Tehát még inkább visszafele lépegetsz a céljaidtól…

Persze mondjuk havi 1 buli, koktélparti, iszogatós este belefér… de akinek minden egyes hétvégén ez a program, az számoljon a következményekkel. Nyáron gyönyörűen meg lehet így hízni.

A cikk elkészítésében szakértő partnerként közreműködött: Konok Susie személyi edző.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!