A koronavírus-járvány miatt még nagyobb veszélyben vannak a nők

A mai nap, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja arra hívja fel a figyelmet, hogy itt az ideje az azonnali fellépésnek.

Most különösen fontos a mozgalom

A minden évben november 25-én megtartott, nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja egy globális mozgalommá nőtte ki magát. Az ENSZ Közgyűlése 1981-ben nyilvánította világnappá a dátumot, mivel e napon ölték meg a Mirabal nővéreket – a Dominikai Köztársaság emberi jogi aktivistáit – Rafael Trujillo dominikai diktátor parancsára.

A családon belüli erőszak leggyakoribb formájára emlékeztető, és a jelenség ellen fellépő rendezvény-sorozat relevanciája a világjárvány riasztó hatásainak következtében nagymértékben megnőtt. A COVID-19 járvány következtében a nők sérelmére elkövetett erőszakos cselekmények száma az ötszörösére nőtt a karatnén első heteiben a segélyvonalakon regisztrált telefonhívások számadatai alapján - számolt be róla az UNWomen.

Az otthoni tűzszünetet szorgalmazza az ENSZ

A nők elleni erőszak minden társadalomban jelen van, azonban sok esetben rejtve marad félelem, szégyen vagy bizalmatlanság miatt. Az erőszak nemcsak a fizikai bántalmazásban, azaz a tettlegességben merül ki, hanem a szóbeli agresszió, a megfélemlítő, megalázó magatartás is ide tartozik. A mozgalomban résztvevők nem győzik hangsúlyozni, hogy a jelenség elleni küzdelemben a legfontosabb, hogy az erőszak ne maradjon rejtve.

Az ENSZ főtitkára, António Guterres az év elején felszólította a kormányokat, hogy a nők és a lányok elleni erőszak megelőzését és orvoslását tegyék a COVID-19 nemzeti választerveinek kulcsfontosságú részévé. A büntetlenség kultúrája továbbra is globálisan uralkodik, a járvány pedig akadályozza az erőszak elleni fellépést, mivel a nők nem tudnak hozzájutni a szükséges életmentő ellátáshoz és támogatáshoz. A portugál származású politikus szavára több mint 150 ország tett konkrét lépéseket a nők megmentésére: új menedékházakat építettek és bővítették a segélyvonalaikat is

Lapozz, a cikk folytatódik!

Fotó 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!