Egy nap a sport és az egészség jegyében - Jön az első Nemzeti Futóverseny

Június 8-án Budapesten a futásé lesz a főszerep.

Nemzeti Futóverseny

Június 8-án első alkalommal rendezik meg a Nemzeti Futóversenyt Budapesten. Az egészséges életmód és rendszeres sport jegyében megvalósuló akció idén összefogott a Magyar Vöröskereszttel, hogy a nevezési díjakból a szervezet preventív, egészségmegőrző programjait is támogassák. Hazánkban nagyon lényeges felhívni a lakosság figyelmét a megfelelő táplálkozásra és a mozgás fontosságára, tekintve, gogy az OECD tavalyi jelentéséből kiderült, Európában mi vagyunk a legelhízottabb nemzet, ami világviszonylatban a negyedik helyet jelenti. Az elemzés többek között rávilágít, hogy a 13-15 évesek 80 százaléka korához képest keveset mozog, a magyar felnőttek 30 százaléka pedig egyáltalán nem végez fizikai tevékenységet.

"A Nemzeti Futóverseny nemcsak egy rendezvény, küldetése is van: az ország megmozgatása és életmódváltásra késztetése. Több ismert emberrel összefogtunk, hogy nagykövetként szerettessük meg a futást, és javítsunk ezeken az elszomorító statisztikákon" - fogalmaz Kovács "Kokó" István, aki feleségével, Garami Katalinnal együtt a Nemzeti Futóverseny nagykövete. Felhívásukra csatlakozott már a kezdeményezéshez Tatár Csilla, Kulcsár Edina, Iszak Eszter, Győrfi Pál, Gajdos Tamás és Németh Lajos is.

A június 8-i rendezvényre a www.nemzetifutoverseny.hu oldalon lehet regisztrálni. Öt és tíz kilométeres távra nevezhetnek az érdeklődők, a befolyt nevezési díjakból jótékony ügyet, a Magyar Vöröskereszt preventív, egészségmegőrző programját támogatják. "A Magyar Vöröskereszt évente közel 800, egészségmegőrzéssel kapcsolatos eseményt szervez, amelyeken mintegy 60 ezer ember vesz részt. Sokféle kontrollszűrést biztosítunk, többek között vérnyomás-, vércukorszint- és testzsír-mérést is" - tájékoztat Horváth Péter Zsolt, a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének civil szakmai igazgató-helyettese.

A június 8-i futóversenynek történelmi helyszín ad otthont: a rajt és a befutó a Hősök terén lesz, a futók pedig az Andrássy út - Oktogon - Dózsa György út útvonalon haladnak végig. A Nemzeti Futóverseny küldetése, hogy valamennyi magyart megmozgassa, ezért a szervezők mindenkit arra buzdítanak, hogy bárhol is vannak a világban június 8-án, fussanak, és hívják fel a figyelmet az egészséges életmód fontosságára.

Kiderült tényleg olyan egészséges-e, mint amilyennek mondják.

Fotó, leadfotó: 123rf

Oldalak

Szólj hozzá Te is!