Segítség! A férjem elvesztette a munkáját, én lettem a családfenntartó

Addig semmi baj nincs, amíg a férj és a feleség is dolgozik. De mi van akkor, ha a férfi elveszti az állását, és a nőnek kell eltartani a családot? Szakértőnk, Őri Júlia cikkét olvashatjátok.

Manapság ez bárkivel megtörténhet

Sokszor derült égből villámcsapásként történik meg. Dönthet úgy a munkáltató, hogy nincs tovább szükség a munkavállaló munkájára. Persze ezt írásban meg kell indokolnia, de tapasztalatom szerint ez nem szokott gondot okozni. A férfi kollégákat ez a helyzet különösen megviseli. Még ma is nagyon sok családban az a természetes, hogy a férj biztosítja a szükséges anyagi javakat, hátteret a család számára. A feleség pedig inkább a háztartás vezetésében és a gyerekek nevelésében jeleskedik. Ugyan a kétkeresős család modellben mindkét fél hozzájárul a családi bevétel biztosításához, de az esetek nagy részében még mindig magasabban díjazott a férfiak által végzett munka (kivételek természetesen vannak).

Ha innen nézzük a helyzetet, különösen nehéz helyzetbe kerülhet az a család, ahol a férj, apa marad munka-és jövedelem nélkül. Az addigi biztonságot jelentő forrás elapad, komoly átszervezést igényel a kieső jövedelem pótlása. Ez a dolog anyagi oldala. Nem akarom bagatellizálni, komoly érvágást jelent az egész család számára. Az addig megszokott életszínvonal kerül veszélybe. A családok jelentős része nem rendelkezik komoly megtakarítással, akár néhány hónapos jövedelem kiesés is súlyos problémát okoz.

Milyen gondot okoz még?

Az anyagi nehézségek mellett legalább ilyen fontos az apa, férj lelki, mentális megzuhanása. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a férfiak sokkal nehezebben viselik ezt a talajvesztést. Légüres térbe kerülnek, feleslegesnek, haszontalannak érzik magukat. Elvesztették az egyik legfontosabb feladatukat, hogy képesek gondoskodni, anyagi biztonságot nyújtani a családjuknak. Sokan céltalanná válnak. Természetesen ez egy sokkhatás, amihez idő kell, hogy el tudja fogadni, és fel tudja dolgozni. De az élet megy tovább. Az új munkahely keresése közben is tudják hasznosítani magukat, ha ezt egy átmeneti állapotnak fogják fel, és akár még a jó oldalát is meglátják. Hiszen semmi nem fehér vagy fekete az életben, a pozitív hozzáállás sokat tud segíteni, a nehéz idők átvészelését is könnyebbé tudja tenni.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2