Lifestyle

Munkanélküliség 50 felett - vége a világnak! Vagy mégsem?

Aki 50 éves kora után kénytelen új állás után nézni, könnyen kétségbeesik, mert azt hiszi, ilyen idősen sehova nem veszik fel. Szerencsére ez a mai világban már nem így van. Szakértőnk, Őri Júlia cikkét olvashatjátok.

Milyen a munkaerőpiac?

Jó ideje azt halljuk, olvassuk, hogy egyre nagyobb hiány van szakképzett munkaerőből. Országon belül persze jelentős eltérések vannak, de általánosságban megállapítható az egyre fokozódó hiány. Ez érvényes mind a fizikai, mind a szellemi területen dolgozókra. Az is tény, hogy az életkorral együtt nő a munkavédelmi kockázat is különösen a szállítás, kereskedelem, feldolgozóipar, raktározás területén. Az idősödő munkavállalókat kevesebb, de súlyosabb munkahelyi baleset éri, mint fiatalabb társaikat.

Az idősebb munkavállalók jellemzően lojálisak, jó stratégiai és mérlegelési képességekkel rendelkeznek, tudásuk és tapasztalataik megosztásával segíthetik a következő generációkat, miközben munkában tartásuk csökkenti a vállalaton belüli elvándorlást is. Már nem igaz, ami hosszú éveken keresztül jellemző volt, hogy 45 év felett egyre kisebb az esély az elhelyezkedésre, 50 fölött pedig szinte reménytelen, de legalábbis közel egy évvel kell számolni, mire sikerül egy állást megszerezni. Viszonylag alacsony a munkanélküliség is, tehát ez a réteg sem jelent megoldást a munkaerőhiány pótlására.

Ezek mind szerepet játszanak abban, hogy ma már máshogy nézik, ítélik meg a vállalatok a szenior korúak alkalmazását. Felértékelődött ez a korosztály.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Sokaknak nincs lehetőségük a gyermekvállalásra fiatal felnőtt korukban, ennek ellenére viszont nem zárkóznak el tőle és később, akár 50 éves koruk felett is belevágnak egy gyermek felnevelésébe.
Lifestyle
Meg lehet állapítani valakiről ránézésre, hogy intelligens-e? Egy kutatás meglepő eredményre jutott!
Sztárok
Járai Mátéról és feleségéről, Járai Kíráról a Nyerő Páros c. vetélkedőben való szereplésük óta tudja az egész ország, hogy nyitott házasságban élnek.