Tippek a szakértőtől: ilyen egy igazán ütős motivációs levél

Bizonyos álláshirdetéseknél nem csupán önéletrajzot, hanem motivációs levelet is kérnek. De mitől lesz jó és figyelemfelkeltő a motivációs levél? Szakértőnk, Őri Júlia ad néhány tippet.

Mindig írjunk motivációs levelet?

A motivációs levél egy plusz lehetőség, amivel növelni tudjuk az esélyünket a kívánt állás megszerzésében. Ahogy a szakmai önéletrajzot, úgy a motivációs levelet is célszerű minden pályázat alkalmával átgondolni, és a cég által kiírt elvárások szerint összeállítani. Hiszen sokszor másutt van a fókusz, az állás szempontjából más kompetenciákat célszerű hangsúlyoznunk. Persze, nem arra buzdítalak, hogy hangzatos, tartalom nélküli képességeket sorolj fel magadról. De sokszor esünk abba a hibába, hogy nem tulajdonítunk jelentőséget olyan képességeinknek, amit nem is kellett tanulnunk, fejlesztenünk, mert „zsigerből” bennünk vannak. Úgy gondoljuk, ha ez nekünk nem okoz gondot, könnyen megy, akkor ezzel bárki más így van. Pedig nem. Jó ezeket tudatosítani magunkban időről időre.

Míg a szakmai önéletrajz a száraz tényekről, adatokról szól, addig a motivációs levelet használhatjuk magunk bővebb, részletesebb bemutatására. Ezért tanácsolom, hogy éljünk ezzel a lehetőséggel, növeljük meg saját esélyeinket a sikeres pályázás érdekében.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak