Lifestyle

Egy nő volt a Titanic igazi hőse! Az életét kockáztatta, hogy másokat mentsen

Molly Brown az életét kockáztatta, hogy megmentsen másokat, mikor süllyedésnek indult a Titanic. Utána az egyik leghíresebb túlélő lett.

Aktivista, kalandor és színésznő volt

Miután 1912-ben túlélte a Titanic elsüllyedését, Margaret „Molly” Brown „Elsüllyeszthetetlen Molly Brown” néven vált ismertté. A katasztrófa miatt híressé vált – egyébként Kathy Bates fantasztikusan alakította az 1997-es Titanic című filmben – Brown figyelemre méltó életet élt a hajóbaleset előtt és után is. Filantróp volt, politikai babérokra tört, és sosem azt tette, amit mások elvártak tőle, hanem azt, amihez kedve volt.

Gazdag férjről álmodozott

Mielőtt első osztályú jegyet vásárolt volna a Titanicra, már kalandos élet volt mögötte. Margaret Tobin néven, ír bevándorlók lányaként született 1867. július 18-án, és korai éveinek nagy részét a Missouri állambeli Hannibalban töltötte. Ott 13 éves koráig iskolába járt, majd egy gyárban dolgozott, és arról álmodozott, hogy nyugatra utazik. Amikor két testvére úgy döntött, Coloradóba költözik, és egy bányászatban dolgoznak majd, a 18 éves lány lelkesen követte őket.

Ez sorsdöntő lépés volt számára. Leadville-ben találkozott James Joseph („J. J.”) Brownnal, egy nála 12 évvel idősebb bányásszal. Bár J.J. keveset tudott neki ajánlani, Margaret mégis őt választotta. Feladta azt az álmát, hogy hozzámenjen egy gazdag férfihoz, és 1986-ban összekötötte vele az életét. Végül mégis beteljesedett az álma, mikor 1893-ban J.J. Brown bányászati ​​vállalata aranyat talált, és rövid időn belül milliomos lett. J.J., Margaret és két gyermekük hamarosan Denverbe költöztek.

Margaret Brown energikus, nagylelkű ember volt, aki rendszeresen gyűjtött adományokat a rászorulóknak. Néhányan azonban lenézték, mert „újgazdag” volt. Elfordulva a sznoboktól inkább más célokra fókuszált: támogatta jogaik érvényesítésében a nőket, a bányászokat, a gyermekeket, sőt, az állatok helyzetével is sokat foglalkozott. Brown aktivizmusa azonban törést idézett elő a házasságában. 1909-re ő és J.J. elváltak, ennek ellenére a férfi továbbra is gondoskodott róla. Az egyedülálló, gazdag és kalandra vágyó Margaret Brown 1912-ben világkörüli körútra indult.

Lapozz tovább!

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
Néha napján mind szeretnénk ragyogó, sima és rendezett frizurát – ennek leggyorsabb módja pedig a hajvasalás. Viszont, ha nem megfelelő módszerrel, illetve túl gyakran vasaljuk hajunkat, óriási...
Home&Design
Cikkünkben mutatunk pár ötletet, hogyan varázsolhatod csodaszigetté ezt a teret tavasszal.