Mítoszok madara: a varjú

Sokan keverik a kártékonyságukról ismert varjakat és hollókat, pedig a vészjósló madarak rendkívüli intelligenciával rendelkeznek. A misztikus élőlényeket számtalan legenda övezi, hisz a Sátán szolgájának és a túlvilág hírnökének is tartották őket.

Tollas emberek
A fekete madarak köré fonódó babonák és misztikus megfigyelések többsége a betakarítással és a termékenységgel kapcsolódott össze. A rendkívül okos, egymás közti fejlett kommunikációra képes madarakat ,,tollas embereknek" is nevezték egyes területeken. Bölcsességük miatt nem meglepő, hogy több legenda állítja, hogy e madarak az ősi istenek és királyok szolgálói voltak, s a halál és a katasztrófák hírnökeiként tevékenykedtek. Kínában a mai napig él a vélekedés miszerint a varjú a kegyetlenséget, gonoszságot és rosszindulatot testesíti meg. A japánoknál azonban a szent állatnak tartott varjak az istenek hírvivői. A zsidó hagyományokban a halál megtestesítői, míg a keresztényeknél a magányt és a Sátánt is szimbolizálták.

Esküvői varjak
E madarak állítólag életük során csak egyszer választanak párt maguknak, így a hűség és kitartás jelképeiként is ismertek egyes területeken. Régebben szokás volt az esküvőn két varjat elengedni és repülésükből az ifjú pár sorsára következtetni.

Rossz ómen
A varjakat és a hollókat a lelkek hordozójának is tekintették, ami valószínűleg onnan eredhet, hogy egy-egy csata után vagy temetőkben is gyakran feltűntek e madarak. A ház körül röpködő varjakat haláljövendölő mivoltuk miatt már a rómaiak sem tartották jó ómennek, nem véletlen, hogy a varjakat jóslási szertartásaikhoz is felhasználták. Az ókori vélekedések szerint a csapatban megjelenő varjak harcot vagy katasztrófát mutatnak, míg a magányosan röpködő varjú közeli halálesetre figyelmeztet.

Szerencse és jómód
A walesiek szerint ha útjuk során varjúval találkoznak az balszerencse, ám ha két madarat is látnak akkor rossz szerencséjük megfordul. New England lakói szerint csak a bal oldalt elrepülő varjú hoz szerencsétlenséget. Az angoloknál döglött varjat találni kiemelkedően nagy szerencse, ám ha az állat teteme egy temetőkertben van, akkor szerencsétlenséget hoz megtalálójára. Egy feljegyzett régi angol rigmus szerint egy varjú szerencsétlenség, kettő szerencse, három egészség, négy jómód, öt betegség, hat állat pedig halált jövendöl.

Károgás
Indiában a varjúkárogás vendégek érkezésére figyelmeztet, másutt pedig még a károgások ideje is jelentőséggel bír. Kínában a reggel 3 és 7 között hallható károgás ajándékot jósol, a 7 és 11 közötti károgás esőt és szelet jelez, míg a 11 és este 6 közé eső károgás veszekedésre utal. Máshol a károgások száma az információhordozó, hisz egy károgás jó barát, kettő családtag, három ismerős halálát adja tudtul, míg aki négy varjúkárogást hall, hamarosan elhalálozik.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!