Misztikus telihold

Rengeteg teória lengi körül a Hold földünkre gyakorolt hatását. Mind a minket, embereket érintő élettani hatásairól, mind pedig az ár-apály jelenségekre kiterjedő találgatások és kutatások igen népszerűek. A szakirodalom ugyan szűkös és semmi sem bizonyított, mégis már biztos éreztétek, hogy a telihold a ti hangulatotokra és érzelmeitekre is hatással van.

Misztikus Hold
Hiedelmek és babonák sokasága kötődik a Holdhoz a világ minden pontján, gondoljuk csak a vérfarkasokra vagy akár a vámpírokra. Őseink az orvoslás területén sem hagyták figyelmen kívül a bolygók állását, úgy vélték minden valamire való orvosnak jártasnak kell lennie az asztrológiában is.

Szinte minden nép kultúrájában és mitológiájában fellelhető valamilyen Holddal kapcsolatos feljegyzés. És akkor még nem is esett szó azokról a hétköznapi „boszorkányságokról” miszerint a teliholdkor leszedett gyógynövények sokkal hatásosabbak, vagy vannak például kifejezetten erre az időszakra javasolt szerelmi varázslatok is. De Magyarországon jellemzően a Hold állásához igazodtak a földművesek is. Vajon tényleg csak az évszázadokon keresztül rögzült hagyományok miatt tartjuk érdekesnek ezt az égitestet, vagy valóban hatással van ránk?
 

Holdkutatás napjainkban
Vannak, akik teliholdkor nem alszanak jól, vannak, akik ingerlékenyebbek esetleg fáradtabbak ebben az időszakban. Gyakori, hogy egyesek migrénre panaszkodnak. Ugyanakkor ezekkel a negatív, személyekre gyakorolt hatásokkal szemben sokan éppen az ellenkezőjéről számolnak be. Nekik ilyenkor kiélesednek az érzékeik, sokkal aktívabbak és erejük teljében érzik magukat. Elképzelhető, hogy a telihold mindenkire más hatással van?

Állítólag egyetemesen jellemző, hogy teliholdkor megnő a balesetek száma, nehezebben áll el a vérzés és több gyermek születik. Pszichiátriai betegek pedig ilyenkor depresszióba zuhanhannak valamint az öngyilkosságok száma is megugrik. Amerikai kutatók azonban négy éven keresztül feljegyzéseket készítettek kórházakról és pszichiátriákról: megállapították, hogy a Hold állása nem befolyásolja ezeket az eseményeket. A kilencvenes években Magyarországon is beindult a Holdkutatás, az asztrológia szemszögéből, főleg az egészségügyi hatásaira kiterjedően.

Csillagjegyek és a Hold
Talán minden csillagjegybe érve más hatása van holdunknak? Eszerint a Kos-napjaiban fejfájást okoz, a Bika csillagképben nyaki és fül fájdalom jelentkezhet, a Rákban növekszik a mellkas, máj, valamint az epebántalom esélye. Az Ikrekben reumatikus fájdalmak, az Oroszlánban szív és keringési rendellenességek tapasztalhatóak.

A Szűz csillagképébe érve a Hold emésztési zavarokat okozhat, míg a Mérlegben hólyaghurut és vesegyulladás is kialakulhat. A Skorpió csillagképben megnövekszik a húgyvezeték érzékenysége, a Nyilas csillagjegyben a kereszt és a combcsontokra, a csípőre és a medencére gyakorolhat kellemetlen hatást, a Bakban pedig óvjuk térdeinket. A Vízöntő csillagképbe érve a Hold a lábszár és a boka területét teheti túlérzékennyé, míg a Halakban a lábfej és a talp a kritikus pont.

 

Oldalak