Lifestyle

Milyen zenét hallgassunk a babával? Tuti tippek játékhoz, altatáshoz és ébredéshez

Gondolom, szükségtelen kutatásokból idéznem ahhoz, hogy elhiggyük, a zene szerepet játszik az agy fejlődésében már jóval a baba megszületése előtt. Szülőként mi tapasztalhattuk, hogy a pocakban hordott babánk reagál a kívülről beszűrődő dallamokra. Természetesen nemcsak azokra, hanem a tesó és apa hangjára is, de érezhetően összerezzen (oldalba rúg) egy hirtelen hanghatásra. Aztán megtapasztaltuk azt is, ahogyan a puha hangok, a monoton sustorgás és a dalunk képes lelassítani a karjainkban pislogó babánk légzését. Nem véletlen, hogy az altatódalok minden kultúrában fellelhetők, ahogyan a cseperedő gyermekek ösztönös mozdulatai, amelyekkel hangokat csalnak ki a környező tárgyakból, hangszerekből.

Bár ez korábban vita és vizsgálódás tárgyát képezte, mostanra elfogadottá vált az a szemlélet, hogy a személyiség fejlődését 3 alapvető tényező befolyásolja: a környezet, az öröklés és a nevelés. Ha belegondolunk, ezért fontos, hogy milyen környezetet biztosítunk a gyerekeinknek. Milyen ingerekkel kínáljuk meg őket? Mert ezek a környezeti hatások fogják működésbe hozni, tulajdonképpen tevékenységre késztetni „a belső feltételeiket”, az adottságaikat.

FemAnyu - kendőzetlenül az anyaságról

Azt mondják, gyereket nevelni mindenki tud. Tegye fel a kezét, akinek vannak kétségei, problémái és óriási szíve, amivel a békés megoldásokat keresi! Nektek szól a FemAnyu.

A szerző: Fekete Imola, a Nekünk bevált könyv szerzője, online mentálhigiénés tanácsadó.

A zene nem csak zenére tanít

Számos olyan mechanizmusról van már tudomásunk, amelyeken keresztül a zene befolyásolja az egymáshoz való kapcsolódási képességünket azáltal, hogy befolyásolni képes az empátiában, a bizalomban és az együttműködésben részt vevő agyi köreinket. (Baltaghi, Ibrahim H.) Kodály azt mondta, hogy: „A zene felszabadít, bátorít, gátlásokból, félénkségből kigyógyít. Koncentrál, testi és lelki diszpozíciót javít, munkára kedvet csinál, alkalmassá tesz, figyelemre, fegyelemre szoktat. Fejleszti a közösségi érzést. Egész embert mozgat, nemcsak egy részét.” Ezért tekintik a képességek általános fejlesztésének egyik legalkalmasabb eszközének a zenét. Miért ne kínálnánk meg vele a gyerekeinket már a legelején?

Fisher-Price óriás xilofon

Miért ideális első hangszer a Fisher-Price óriás tanuló xilofon? Mert vele nem csak a zenélés, hanem a számok, a formák és a betűk tanulása is vidám játék. A Smart Stages technológia pedig gondoskodik róla, hogy sokáig az is maradjon.

Tippek az otthoni zene hallgatáshoz

Ha távol áll tőled a klasszikus zene világa, nem vagy ezzel egyedül, kedves Olvasóm. Még az is lehet, hogy kiráz tőle a hideg! – mondod. Teljesen megértem, mert sokunkat alig, vagy egyáltalán nem vezettek be ezen a képzeletbeli kapun, csoda, ha felnőttként is értetlenül állunk előtte? És amit nem értünk, általában nem is kedvelünk, nem engedünk közel magunkhoz. Ilyenkor jön jól egy idegenvezető, aki lépésenként kalauzol. Nekem szerencsém volt a férjem családjával ebben, ezért tudom már „nagy mellénnyel”, de leginkább szeretettel ajánlani, hogy tegyél egy próbát Te is, ha kicsi babával vagy otthon, mert a klasszikus zene jótékony hatása legendás. Ehhez nyújthat segítséget ez a kis összeállítás, apró ablaknyitogatás egy másfajta zenei élményre.

Zene a reggeli ébredéshez

A zeneszámokra rákereshetsz akár YouTube-on, csak másold ki a címeket és összeállíthatsz egy lejátszási listát.

 • A nap indításaként egy még csendes ringató, amiből álomszerűen kibomlik egy a szép, egyszerű dallam: Johann Sebastian Bach - Siciliano from the Flute Sonata No. 2 in E flat. James Galway - Flute
 • Jó lesz felébredni, hiszen már a virágok keringőznek: Csajkovszkij: Waltz of the Flowers from The Nutcracker (Mariinsky)
 • Fák, bokrok, kinyílnak; a patak csörgedezik a hegyekben; zsong az egész természet! Ki az ágyból: Christian Sinding - Rustle of Spring (Frühlingsrauschen)
 • Ez a játékos, dinamikusabb zene aláfestése a reggel további bonyodalmainak, egy nehézkes pelenkacserének, pocakfájásnak: Adagio from Spartacus (Aram Khachaturian)
 • Legyen is a folytatásban valami vidám és derűs: Johann Strauss: Tavaszi hangok, Déli rózsák, Kék Duna keringő

Reggeli ébredés babával

Zenehallgatás játékkal

 • Hallgassuk csak az állatokat! Először mindannyian bevonulnak, aztán egyenként bemutatkoznak: Bevonulás, Tyúkok és kakas, Öszvér, Teknősök, Elefánt, Kenguru, Akvárium, Hosszúfülűek, A kakukk az erdőben, Madárház, Zongorista, Ősmaradványok, Hattyú, Finálé. A végén hatalmas körtáncban búcsúznak: Saint-Saëns: Az állatok farsangja (22’)
 • Ez kórusmű elég érthetően jeleníti meg az állatok „cipósütését”. Érdemes utánozni – együtt haladva a zenével – az egyes állatok karakterét mozgással (amikor már nagyobb a baba, képeket is mutathatunk hozzá) a „tevékenységeket” szintén. Játszótárs kell hozzá: anya, apa vagy más, ez nem háttér zene: Bartók: Cipósütés
 • Ezt a kettő, nagyon rövid dallamot érdemes többször egymás után hallgatni: Muszorgszkij-Ravel: Egy kiállítás képei-ből, Tuileriák kertje, Csibék tánca a tojáshéjban
 • Legtöbbször fergeteges lendületű, azonban érdekes lehet a gyereknek a hirtelen lassú részek közbe ékelődése. Mozgás koordináció fejlesztésére kiváló, azon kívül, hogy jót „mulatunk”, érzékeltethetjük a lassú-gyors tempók, hangos-halk dinamikát mozgással is. Brahs: Magyar táncok – ból a IV. V. Vl. Vll. Vlll. lX. Xll. XXl.

Hogy könnyebben menjen a délutáni elalvás...

 • Ezzel kezdődhet a szunyóka, lelassítva a gyereket, de még mosolygós érzéseket közvetítve: Gluck - Orfeo ed Euridice - Dance of the Blessed Spirits (Boldog lelkek tánca)
 • Ez egy nyugtató, altató: George Frederic Handel - 'Pastoral Symphony' from "The Messiah"
 • Ez már az álmok világa: Edvard Grieg's Solveig's Song a Peer Gynt

Délutáni altatás

Lefekvéshez készülődve

 • A teljes mű 18 perc, háttérzeneként hallgathatjuk. Különböző karakterek jelennek meg ebben is, de nincs akkora kontraszt közöttük: Jean Pierre Rampal, Carl Stamitz Flute Concerto in G major - Wolfgang Amadeus Mozart - Piano Concerto No. 21 - Andante
 • Átvezet az altatóba: Debussy, Clair de lune (piano music)

Elalváshoz

Felsorolok itt is műveket, de nem tudom kihagyni a sztorit, hogy a fiam óvodás korában nekünk semmi sem vált be jobban a „Könnyű álmot hozzon az éj” című Generál dalnál. Ez volt a mi dalunk akkoriban, amit hamiskásan ugyan, de összebújva elénekeltünk minden este. Mondhatjuk, hogy végül is az is egy nagy „klasszikus”! De a lényeget inkább az együtt élményben és a kiszámíthatóság nyújtotta biztonság megerősítésében látom. Amire szüksége van egy kis óvodásnak, mint dal végén a refrén.

 • Tarrega, Recuerdos de la Alhambra, guitar, James Edwards (ver. 1)
 • Pachelbel Canon in D (the ultimate best version)
 • „Träumerei” Robert Schumann Vienna, 2010
 • Brahms - Lullaby
 • Mozart: Laudate Dominum
 • Pachelbel Canon in D (the ultimate best version)

Forrás:
https://www.unicef.org/parenting/child-development/how-music-affects-you...
Karres Magdolna – Dr. Nádassy Lászlóné: Az intenzív zenei nevelés hatása a gyermek személyiségének fejlődésére, Doktori értekezés.

Fotók: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Egészséged szempontjából rossz vége is lehet annak, ha lefagyasztod ezeket az élelmiszereket.
Fashion&Beauty
Igazán vadító estélyiben jelent meg Ördög Nóra a a Budapest Central European Fashion Week-en, ahova kislánya, Mici is vele tartott.
Sztárok
Szujó Zoltán nagyon ritkán enged betekintést a magánéletébe, most azonban megosztott egy fotót feleségével, Adriennel.