Miért vállaljunk önkéntes munkát?

Hamarosan véget ér az önkéntesség éve, de még nem késő, hogy te is csatlakozz az önkéntes munkát vállalók táborához!

Nemcsak a sztárok, de egyre több hétköznapi ember érzi úgy, hogy ő is tehet valamit azért, hogy Földünk egy jobb hely legyen. Az önkéntes munkát végzők megértik a társadalmi felelősségvállalás fontosságát és sok hátrányos helyzetű emberen segítenek.

 

Miért jó az önkénteskedés?
Az önkéntes munka mindenki számára hasznos. Akik hétköznapjaikat munkával töltik, lehet, hogy kikapcsolódást, megnyugvást találnak egy-egy önkéntes munkával eltöltött nap folyamán. A szociálisan érzékeny emberek például elmehetnek betegekhez, hátrányos helyzetűekhez segíteni. A környezettudatosan gondolkodók részt vehetnek szemétszedésben, faültetésben.

Az önkéntes munka során segíthetünk embertársainkon, állatokon, szebbé tehetjük a környezetünket szemétszedéssel vagy egy természeti katasztrófa utáni újjáépítési munkálatokkal. Akár gyerekek táboroztatásában is részt lehet venni, de még irodai munkát is végezhetünk. Tehát bárki találhat kedvére való önkéntes munkát. Ha segíteni szeretnél, de nem anyagi javakkal, akkor áldozd az idődet mások megsegítésére! A legtöbb esetben sokkal nagyobb segítséget nyújthatsz néhány óra munkával, mint némi pénzzel.

 

Hol lehet önkéntes munkát végezni?
Önkéntes munkát végezhetsz a saját lakóhelyeden, bárhol az országban vagy bárhol a világban. Ha külföldre mész önkéntes munkát vállalni, légy körültekintő, nehogy átverjenek!

Járj utána alaposan, ki vagy mi hirdette meg a lehetőséget, tényleg meg kapsz-e mindent, amit ígérnek. Ugyanolyan körültekintőnek kell lenned, mint a külföldi munkavállalás során. Ha szerencséd van a legegzotikusabb helyekre is eljuthatsz, ingyen szállás, étkezés és egy kis zsebpénz fejében. Az sem utolsó szempont, hogy olyan munkát végezhetsz, ami igazán hasznos.

A külföldi önkéntesség során megismerkedhetsz a helyi emberekkel, kultúrával, megtanulhatod nyelvüket vagy fejlesztheted nyelvtudásod. Ha itthon, saját környezetedben segítesz, szembesülsz a lokális problémákkal, ami esetleg motivációt adhat, hogy hosszabb távon is segíts és hozzájárulj környezeted tökéletesítéséhez. Egy-egy hálás szempár vagy boldog mosoly kárpótol az erőfeszítésékért!

Még egy ok, hogy önkéntes munkát vállalj: sok munkáltató előnynek tekinti, ha valaki már végzett önkéntes munkát.

 

Oldalak

Címkék: