Miért szeretjük a horror filmeket?

Félelem, reszketés, sikoly. Ez csak pár dolog, ami eszünkbe jut a horror filmek kapcsán. Nem igazán lélekmelegítő képzettársítások, mégis nagyon népszerű műfaj a horror. De mégis miért jelent élvezetet az embereknek a rettegés?

Mi a titok?
A műfaj alapvető jellegzetessége, hogy fikcióból építkezik még akkor is, ha megtörtént eseményekről van szó, hiszen minden esetben úgy formák a jeleneteket, hogy azok legbensőbb félelmeinket jelenítsék meg. Olyan kitalált világ jelenik meg a vásznon, melyben az abnormális és természetfeletti erőktől való félelem, fenyegetettség uralkodik. A horrorbeli feszültség másfajta, mint egy drámában vagy akciófilmben, itt más tényezők építik fel a feszültséget. Fontos faktor az irrealitás, mely abban segít a befogadónak, hogy könnyebben fel tudja dolgozni a brutalitást. Ha a néző tudja, hogy nem igazi, amit lát, nincs miért szorongania. A horror filmek megragadják a haláltól, természetfelettitől való félelmet és helyet kapnak a kulturális és hittel kapcsolatos általános szorongások is.

Félelem
Az ebben a műfajban készült alkotásokat leginkább azok nézik előszeretettel, akik már megtanulták kezelni a horror keltette félelmet, szorongást. Ezek a filmek ugyanis képesek rá, hogy fejlesszék túlélőkészségünket, minél jobban le tudjuk küzdeni a horror keltette nyugtalanságot, pánikot, annál inkább képesek vagyunk az élet más területein is megküzdési módokat kidolgozni és azokat megfelelően alkalmazni. A legtöbb embernek tehát egyenesen élvezetet okoz horrort nézni, felfokozott idegállapotba kerülnek, ők már remekül tudják kezelni az ilyen jellegű iszonyt.

A horror jó
A szóban forgó műfaj tehát olyan ingereket és érzeteket provokál az emberben, mely a való életben is hasznunkra válhat. Váratlan, nehéz és extrém körülmények között tanulhatjuk meg kontrollálni a félelmeinket és a szorongást. A sportoláshoz lehetne hasonlítani a horror hatását az emberre; a rendszeres testmozgással fizikai erőnlétre tehetünk szert, ugyanígy a gyakori horror nézéssel a lelkünket erősíthetjük, újabb készségeket nyerhetünk el.

Oldalak