Lifestyle

Mentális betegségek, amikre nőként hajlamosabbak vagyunk mint a férfiak

Bármilyen meglepő, a nőknél sokkal nagyobb arányban fordulnak elő különböző mentális betegségek. A hormonok keveredése, a testi és érzelmi bántalmazás gyakoribb előfordulása kockázati tényező lehet, de a hölgyeket jobban megviselheti a munkahelyváltás és egy csúnya szakítás is.

Depresszió

A depresszió egy pszichiátriai megbetegedés, amelynek többféle típusa létezik. Beszélhetünk súlyos depresszív zavarról, más néven klinikai depresszióról, de megkülönböztetünk unipoláris depressziót valamint unipoláris zavart is. A depresszió nemcsak labilis lelkiállapottal, hanem testi tünetekkel is jár. A lehangoltság mellett a beteg étvágytalan lesz, alvászavarral küzd, esetleg öngyilkossággal kapcsolatos gondolatai vannak. Elveszíti az érdeklődést minden iránt, nem mozdul ki otthonról. Életveszélyes állapotról van szó, tehát kezelés nélkül könnyen végzetes lehet. Ezért nagyon fontos, hogy szakemberek foglalkozzanak a beteggel. Számos terápiás lehetőség létezik: a pácienseket gyógyszeresen, antidepresszánsokkal erősítik, de létezik elektrokonvulzív terápia, fényterápia, alvásmegvonás és pszichoterápia is.

Depresszió nő ablak lelki betegség redőny

Szorongásos betegség

Sokan azt hiszik, hogy a szorongás és a szorongásos betegség között nincs különbség, pedig ez hatalmas tévedés. Érthető, hogy vannak szituációk, amik miatt szorongunk, idegesek vagyunk, például egy megmérettetés előtt; az azonban már nem normális, ha valakinek a félelem az egész életét meghatározza. Például nem mer enni vagy inni mások előtt, vagy nem mer megszólalni. A szorongásos betegség legegyértelműbb tünete a túlzott aggódás, ami a hét minden napján fellép, akár hat hónapig is eltart, és zavarja a napi rutint, fáradttá teszi a beteget. A szorongásos betegség izomfeszültséggel, irracionális félelmekkel, krónikus gyomorpanaszokkal, lámpalázzal, pánikrohamokkal, kényszeres viselkedésformákkal járhat. Általában nyugtatókkal, szorongásoldókkal kezelik, de szükség van pszichoterápiára és különböző stresszoldó módszerek elsajátítására is.

Lapozz, cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Recept
Íme egy egyszerű vacsoraötlet: készíts csirkéből meleg serpenyős caprese-t! Ez a tökéletes 30 perces étel, amelyet az év bármely szakában kipróbálhatsz!
Home&Design
Négy fő hiba létezik a fürdőszoba berendezésekor, amikbe rendszeresen belefutunk. Mutatunk pár tippet, hogy elkerüld őket és a funkció se menjen az esztétika rovására.
Fashion&Beauty
Csobbanni egyet az óceán csodálatos, kék vizében a nyár egyik legjobb része. Ha szeretnéd felidézni ezt az érzés, akárhányszor csak körmeidre pillantasz, ezt a körömtrendet imádni fogod!