Lifestyle

Megrázó fotókon a gyermekmunka kegyetlen világa: napi 14-16 órát robotoltak, éhbérért

Az Egyesült Államokban egészen a múlt század elejéig megszokott volt, hogy a gyerekek kétszer annyit dolgoztak, mint a felnőttek. Azt, hogy ma már jelentősen jobb a helyzet, nagyrészt egy Lewis W. Hine nevű fotósnak és az ő döbbenetes képeinek köszönheti Amerika.

A gyerekekért

Lewis W. Hine nehéz körülmények között nőtt fel, tanulmányait apja halála után abból a pénzből finanszírozta, amit a maga erejéből gyűjtött össze. Szociológus diplomát szerzett, és már tanárként is elhelyezkedett, amikor rájött, hogy a fotográfia az ő igazi hivatása. Különösen a marginális csoportok érdekelték, és az volt a célja, hogy az egész országnak megmutassa: a társadalom peremén élők milyen súlyos problémákkal küzdenek. Később már csak a gyerekmunkásokkal foglalkozott. Az amerikai polgárháborút követő években ugyanis az ipari forradalom miatt egyre nagyobb értéke volt az olcsó munkaerőnek, azon belül is a gyerekeknek. 1900-ban a jelentések szerint az amerikai ipar körülbelül 1,7 millió tizenöt év alatti gyermeket dolgoztatott, és ez a szám 1910-re kétmillióig növekedett.

Az gyerekmunkások első és legfontosabb előnye az volt, hogy hihetetlenül kevés pénzért robotoltak, ráadásul kis kezeiknek köszönhetően a felnőttek számára nehezen végezhető munkákban is jól megállták a helyüket. A feladatok azonban, amiket kaptak és elvégeztek, veszélyesek és embert próbálóak voltak - napi 14-16 órát dolgoztak szinte pihenés és pihenőnap nélkül, így az egészségi állapotuk folyamatosan romlott. Tönkrement a gerincük, TBC-sek lettek, de nem volt ritka, hogy hörghuruttól vagy különböző sérülésektől szenvedtek. Hine-t olyan mélyen megérintette a gyerekek sorsa, hogy a Nemzeti Gyermekmunka Bizottságnak (National Child Labor Committee, NCLC) kezdett dolgozni; a szervezet a gyermekmunka visszaszorításáért, eltörléséért küzdött - írja a history.com.

További képekért kattints a galériára!

Hine titokban, álruhában lógott be a gyárakba és más intézményekbe, hogy megörökíthesse a gyerekeket és kikérdezhesse őket a legfontosabb információkról. Sokszor az életét is kockára tette egy-egy jól sikerült felvételért.
Kattints a további képekért!

Kínai agyagkatonákat bemutató tárlat nyílik a szegedi Móra Ferenc Múzeumban május 26-án, a terrakottaszobrok másolatai közül egy, amely az előtérben fogadja a látogatókat, a korabelit idéző festést kap - közölte Hamar Edina restaurátor pénteken a helyszínen.

Leadfotó: Lewis Hine / Wikipédia közkincs

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
Nyáron sokan visszatérnek egy régi szabályhoz: ha kisüt a nap, világosítsd a hajszínedet! Éppen emiatt idén is kialakulóban van egy hajtrend, ami biztosan közönségkedvenc lesz: ez pedig a kaliforniai...
Lifestyle
Sztárok
Csikós Rózsi korának egyik legsikeresebb szubrett színésznője volt, azonban nemcsak a színpadon, hanem a magánéletben is rendkívül sikeresnek mondhatta magát. Férjével, Fényes Szabolccsal egymásnak...