Lifestyle

Mi az a klímaszorongás? A magyarok 87 százaléka bizony ezzel küzd - Te köztük vagy?

Mi az a klímaszorongás? Időnként mindenki érez szorongást, feszültséget, nyugtalanságot, félelmet. Egy bizonyos szintig ez egészséges, hiszen fokozza a teljesítőképességet, ám a klímaszorongás ezt nem garantálja. A klímaváltozás miatt kialakuló szorongás, más néven ökoszorongás vagy klímaszorongás egyelőre nem szerepel a mentális betegségek listáján, ám ugyanolyan kínzó tünetekkel járhat, ráadásul a magyarok 87 százaléka ezzel küzd. Te is köztük vagy?

Klímaszorongás

Szinte nincs olyan magyar ember, akit ne foglalkoztatna a bolygó jövője, egy lakos pedig átlagosan 12 környezetkárosító tényezőt tud felsorolni – derült ki az Alteo Csoport megbízásából készített országos, reprezentatív kutatásból. Bár a különböző demográfiai csoportok eltérően vélekednek ezek jelentőségéről, egy dologban azonban tízből nyolcan egyetértenek: a környezetvédelem az egész társadalom közös felelőssége. Itt jön képbe az úgynevezett klímaszorongás, amely manapság már hazánk lakosságának a 87 százalékát érinti, ez pedig döbbenetesen nagy szám. Olyan tüneteket okozhat, mint az izzadás, szédülés, szorongás, álmatlanság, vagy akár még pánikroham is előtörhet. A jelenség állandó stresszel is társulhat, ez pedig hosszú távon igen káros az egészségünkre nézve. A szakértők szerint a klímaváltozástól való rettegés könnyen orvosolható, mindössze apró lépéseket kell megtennünk ennek érdekében. A korábban említett kutatásból az is kiderült, hogy a magyarok átlagosan 12 környezeti problémát tudnak felsorolni. A legismertebbek az általános vagy a hazánkban élőket közvetlenül érintő jelenségek: a levegőszennyezés, a túlzott erdőirtás, az étel-, víz-, energia-, és ruhapazarlás, a klímaváltozás és a globális felmelegedés. A problémák ismertsége ugyanakkor nem egyenlő azzal, hogy mennyire gondolják őket fontosnak a válaszadók. Lapozz a cikk folytatásáért!

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotó: 123RF.com

Oldalak

Video Tóth Andi ekkor térne visssza az énekléshez
Lifestyle
Sztárok
Rengeteg sztár dönt úgy, hogy nem csak mozgással, hanem diétával is igyekszik kordában tartani az alakját. Így tesz Miley Cyrus is, aki mindenben visszafogja a kalóriákat!
Sztárok
Ha romantikus filmekről van szó, a Szerelmünk lapjai egészen biztosan kihagyhatatlan alkotás. A színészek nagyszerű alakítása mellett viszont érdemes egy pillantást venni a film gyönyörű ruháira is.
Sztárok
Katalin hercegné egy énekesnek mesélt arról, hogy legidősebb gyermeke, György herceg 2022 óta imádja a szóban forgó együttes dalait.