Macskák – a történelem nagy szereplői

Bizony kevés olyan emberrel találkozni, aki ne szeretné a macskákat. Imádjuk őket csinos kis bundájuk, hosszú bajszuk, aranyos tekintetük, játékos természetük miatt. De kik is ők valójában és honnan jöttek?

 

A macskákat már az ókorban is nagy tisztelet övezte. Egyiptomban olyan jelentős szerepet töltöttek be, hogy gyakran ábrázolták őket falfestményeken. Jelen vannak még amuletteken is. A halottakhoz hasonlóan a macskák temetkezésénél is jelen vannak a mellékletek, többek között különféle tárgyak, edények, még bebalzsamozott egerek is kerültek elő. A thébai falfestményekről az is kiderült, hogy megbecsült tagjai voltak a családnak. Ismerünk olyan elképzelést is Egyiptomból, hogy a kandúr macska a napisten, Ré megtestesítője. Bizonyos istennőket macska alakban ábrázoltak ilyen volt például Bastet is. A templomokban élő macskákkal külön papi rend foglalkozott. Ha valaki az ókorban macskával álmodott, akkor az bőséges termést jelentett.

 

 

Ahogy eljött a középkor, melyet sokan a sötét jelzővel illetnek, a macskák is kiestek úgymond a kosárból, bizony a balszerencse jelképévé váltak. A kor emberei gyakran hitték, hogy az ördög megtestesítője.

 

Japánban sokáig úgy hitték, hogy a nők képesek felvenni egy macska alakját és az éj leple alatt kiszívni egy férfi vérét. A macskának természetfeletti erőt tulajdonítottak, és úgy gondolták, hogy a farkában van az ereje.

 

A mai világban azonban jól megtanultunk együtt élni a macskákkal. A legfontosabb házi kedvencünkké váltak. Azonban a népi hagyomány, még mindig őriz némi ellenszenvet a macskákkal kapcsolatban, hiszen mindenki tudja, hogy ha egy fekete macska átmegy előttünk az úton, az bizony balszerencsét jelent. Ez csak babona, de a biztonság kedvéért legyünk óvatosak a közlekedést illetően.

 

Ha macskával álmodunk, az a női szexualitást jelképezi. Az álmodó törődésre, gyengédségre vágyik. De mások szerint az önállóság kifejezését jelenti, hiszen a macska egy örök független lény, akit nem lehet az emberhez kötni.

 

Sok filmben és könyben láthattuk már őket szerepelni. A legtöbb esteben valami baljós szerepben tüntek fel. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy ők egyszerű állatok, akiket kedvencünkké fogadtunk. Úgyanúgy felelősek vagyunk értük, mint a többi állatért.

 

Oldalak

Sztárok
Zsédenyi Adrienn, azaz Zséda mélyen magába zárkózott, és nem akart mesélni a válásáról. Most úgy döntött, itt az idő megnyitnia az érzéseit mások előtt.
Utazás
A Wolt cég egyik biciklis futára nem igazán féltette az életét. Alaposan áthágott néhány KRESZ-szabályt, és másokat is veszélyeztetett.
Sztárok
A népszerű műsorvezető a Balázsék szerda reggeli adásában árult el érdekes "kulisszatitkot" a Liverpool futballistájáról.