Kínzás a szervezetnek: ezeket az ételeket soha ne edd ebédre!
A táplálkozási szakemberek egyre gyakrabban hívják fel a figyelmet arra, hogy az ebédnek legalább olyan fontos szerepe van az egészséges életmódban, mint a reggelinek, éppen ezért nem mindegy, milyen ételeket fogyasztasz.
Sok múlik azon, mit eszel a déli órákban
A reggeli étkezés fontosságával mindenki tisztában van, ám a napi tápanyagbevitel kapcsán az ebéd szerepéről jóval ritkábban esik szó – pedig a délutáni órákban tapasztalt fáradtság, koncentrációzavar vagy éppen energiahiány gyakran összefügg azzal, milyen összetételű menüből táplálkoztál tízórai után. A délben elfogyasztott étel hatással van a vércukorszint ingadozására, az inzulinérzékenységre, valamint a neurotranszmitterek szintjére, amelyek mind befolyásolják a kognitív funkciókat és a hangulatot. Egy kiegyensúlyozott étrend, amely komplex szénhidrátokat, fehérjéket és egészséges zsírokat tartalmaz, segít fenntartani az energiaszintet, javítja a koncentrálóképességet és elősegíti a jó közérzetet. Bizonyos élelmiszerek azonban pont az ellenkezőjét okozhatják a szervezetben, éppen ezért tanácsos tudatosan és gondosan megtervezni, mi kerül délben az ebédlőasztalra. Galériánkban felsoroljuk, mik azok, amiket jobb, ha elkerülsz:
Köztudott, hogy nagyon jó ötlet a napot egy kiadós reggelivel kezdeni, este pedig egy egészséges fogással zárni. Na, de mi a helyzet az ebéddel?
Leadfotó: Unsplash
Forrás: Women's Health